ZDA in Japonska nadgradili obrambno sodelovanje

Obrambna in zunanja ministra ZDA ter Japonske so v ponedeljek v New Yorku potrdili novo dogovor o obrambnem sodelovanju, ki Japonski daje večjo vlogo v globalnih vojaških operacijah, poseben poudarek pa je na grožnjah Severne Koreje in Kitajske.

Ministri so se sestali pred današnjim srečanjem japonskega 
premierja Shinza Abeja in predsednika ZDA Baracka Obame 
(na fotografiji)  v Beli hiši.  Foto: STA
Ministri so se sestali pred današnjim srečanjem japonskega premierja Shinza Abeja in predsednika ZDA Baracka Obame (na fotografiji) v Beli hiši.  Foto: STA

NEW YORK > Ministri so se sestali pred današnjim srečanjem japonskega premierja Shinza Abeja in predsednika ZDA Baracka Obame v Beli hiši. Prvo spremembo pravil po 18 letih mora potrditi japonski parlament, v ZDA pa kongres nima tovrstnih pooblastil.

Najpomembnejša novost je ta, da japonska vojska ni več geografsko omejena le na regijo, čeprav njeno bistvo glede na ustavo, sprejeto po drugi svetovni vojni, ostaja samoobrambno. Japonska vojska bo lahko ameriški pomagala tudi izven regije, na primer na Bližnjem vzhodu, vendar z logistično podporo.

Poleg tega bo lahko Japonska Američanom pomagala pri obrambi proti morebitnim raketam iz Severne Koreje in Kitajske. Nov dogovor določa, da lahko Japonska sestreli balistične izstrelke, usmerjene proti ZDA, čeprav ti Japonske ne bi ogrožali.

Japonska lahko blizu svojih meja tudi brani ameriške ladje, izpostavljene raketnim napadom, in odgovori na napade tretjih držav na ZDA, če so ti povezani z Japonsko oziroma ogrožajo japonsko varnost. Japonska dobiva tudi večjo vlogo pri odstranjevanju min in inšpekcijah tujih ladij.

Spremembe ZDA prinašajo pomembnega obrambnega pomočnika, Japonska pa je v zameno dobila podporo ZDA pri zagotavljanju nadzora nad otoki Senkaku. Otoke v vzhodnem Kitajskem morju si namreč pod imenom Diaoyu prilašča tudi Kitajska. Dogovor med Japonsko in ZDA pravi, da državi nasprotujeta vsakemu enostranskemu dejanju, ki bi spodkopavalo japonsko upravo otokov, ki spada pod varstvo pogodbe med državama o skupni obrambi.

ZDA imajo na Japonskem 50.000 vojakov in dogovor iz New Yorka potrjuje dosedanje dogovore o umiku enot z Okinave na Guam in preselitev zračne baze marincev Futenma.

Za sodelovanje med državama bo skrbel tako imenovani mehanizem za koordinacijo zavezništva, ki bo stalno telo in na ameriški strani sestavljeno iz predstavnikov Pentagona, State Departmenta, Štaba združenih poveljstev in poveljstva ameriških enot na Japonskem. Japonsko bodo zastopali predstavniki obrambnega ministrstva, vojske in zunanjega ministrstva.

Četverica ministrov je v New Yorku še sporočila, da bodo Kitajsko s spremembami uradno seznanili v prihodnjih tednih.

STA


Najbolj brano