ZDA grozijo z odhodom iz Sveta ZN za človekove pravice

ZDA bodo zapustile Svet ZN za človekove pravice, če ne bo sprejel pomembnih reform, je organizacijam za človekove pravice v pismu sporočil ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Dodatno pa so ZDA od ZN zahtevale še umik poročila o tem, da Izrael vsiljuje apartheid.

Sedež Združenih narodov v New Yorku Foto: Tamino Petelinsek
Sedež Združenih narodov v New Yorku Foto: Tamino Petelinsek

NEW YORK > ZDA leta 2019 poteče triletni mandat v Svetu Združenih narodov za človekove pravice, ki promovira in ščiti človekove pravice po svetu. Svet sestavlja 47 članic. V pismu osmim skupinam, ki ga je danes dobil AFP, je Rex Tillerson sporočil, da ameriška administracija še vedno “ocenjuje učinkovitost Sveta ZN za človekove pravice”.

“Morda si ne delimo enakega pogleda, glede na sestavo članstva,” je zapisal Tillerson. Med člani sveta sta tudi Kitajska in Kuba, ki so ju ZDA večkrat kritizirale. “Čeprav ni edina organizacija, ki je posvečena človekovim pravicam, mora Svet sprejeti številne reforme, da bomo še naprej sodelovali,” je dodal. ZDA moti predvsem odnos do Izraela, je še razvidno iz pisma.

Tillerson ni sporočil, kdaj se bodo ZDA odločile glede svojega mesta v svetu. Organizacije za človekove pravice medtem pozivajo ZDA, naj obdržijo svoj sedež.

ZDA so v sredo pozvale generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k umiku poročila Komisije ZN za ekonomske in socialne zadeve za Zahodno Azijo (ESCWA), ki obtožuje Izrael, da se poslužuje politik in praks proti Palestini, ki so enake apartheidu.

Čeprav se je Guterres distanciral od poročila, ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley zahteva, da poročilo umakne.

ESCWA s sedežem v Bejrutu sestavlja 18 arabskih držav, ki priznavajo Palestino kot polnopravno članico. Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je sporočil, da ugotovitve poročila ne odražajo Guterresovega mnenja in je bilo sestavljeno brez posvetovanja s sekretariatom ZN.

Med avtorji poročila je tudi nekdanji poročevalec ZN o človekovih pravicah v Palestini Richard Falk, ki ga Haleyjeva obtožuje pristranskosti.

Poročilo je bilo objavljeno tik pred zasedanjem Varnostnega sveta ZN prihodnji teden, na katerem bo predstavljeno prvo poročilo ZN o implementaciji resolucije, ki prepoveduje gradnjo izraelskih naselbin na zasedenih ozemljih.

STA


Najbolj brano