Xi zagnal milijardni investicijski program v Pakistanu

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes slovesno zagnal 46 milijard dolarjev vreden investicijski načrt za vlaganja v Pakistan, s katerim bi vzpostavili neposredne povezave med Kitajsko in Arabskim morjem ter okrepili pakistansko gospodarstvo.

 Kitajski predsednik Xi Jinping je danes slovesno zagnal 46 
milijard dolarjev vreden investicijski načrt za vlaganja v 
Pakistan. Foto: Wikipedia
Kitajski predsednik Xi Jinping je danes slovesno zagnal 46 milijard dolarjev vreden investicijski načrt za vlaganja v Pakistan. Foto: Wikipedia

ISLAMABAD > V okviru obiska Xija Jinpinga v Pakistanu naj bi podpisali za 28 milijard dolarjev načrtovanih investicij.

Islamabad in Peking upata, da bo tako imenovani Kitajsko-pakistanski gospodarski koridor spremenil Pakistan v regionalno gospodarsko vozlišče in prinesel gospodarski razcvet nemirni zahodnokitajski regiji Xinjiang, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska skuša na tak način okrepiti svoj trgovinski in transportni odtis v osrednji in južni Aziji, s čimer se tudi zoperstavlja ameriškemu in indijskemu vplivu na tem območju. Njene investicije so ogromne v primerjavi s petimi milijardami dolarjev pomoči, ki so jo leta 2010 Pakistanu odobrile ZDA.

Peking načrtuje izgradnjo cestnih, železniških in energetskih povezav med Kitajsko in Arabskim morjem. S tem bi se na primer pot za dobavo nafte z Bližnjega vzhoda skrajšala za več tisoč kilometrov.

Gre za 3000 kilometrov dolg odsek od kitajskega zahodnega mesta Kashgar do pakistanskega pristanišča Gvadar. Nadzor nad slednjim je leta 2013 prevzelo kitajsko podjetje.

Od celotnega investicijskega paketa je sicer 11 milijard dolarjev namenjenih za izgradnjo infrastrukture, medtem ko bo 35 milijard dolarjev namenjenih energetskim projektov. Velik del sredstev bo v obliki ugodnih posojil.

Po sprejemu na letališču in popoldanskih pogovorih sta Xi in pakistanski premier Navaz Šarif simbolično prebila led z dogovorom o petih projektih s področja obnovljivih virov energije. Sicer pa bosta skupaj nadzorovala še podpis več kot 50 dogovorov.

Xi je poudaril, da je Kitajska pripravljena “podpreti pakistanski gospodarski in družbeni razvoj”. Po besedah Šarifa pa bo koridor Pakistan napravil za “regionalno vozlišče in središče trgovine in investicij”.

Večinsko muslimanski Pakistan, ki se že dolgo bori z islamističnimi uporniki, upa, da bodo kitajske investicije spodbudile njegovo gospodarstvo. To naj bi letos po napovedi Mednarodnega denarnega sklada (IMF) raslo po 4,3-odstotni stopnji.

Zaveznici gojita tesne diplomatske in vojaške vezi, medtem ko do občutnejšega porasta gospodarskega sodelovanja prihaja šele v zadnjem času. Lani je dvostranska menjava presegla 12 milijard dolarjev, potem ko je pred desetletjem znašala le približno dve milijardi.

STA


Najbolj brano