Xi in Trump se bosta prvič srečala v začetku aprila na Floridi

Kitajski predsednik Xi Jinping se bo 6. in 7. aprila na Floridi srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. Srečanje bo potekalo v Trumpovem letovišču Mar-a-Lago.

Ameriški predsednik Donald Trump Foto: STA
Ameriški predsednik Donald Trump Foto: STA

PEKING > Po poročanju ameriških medijev bo kitajski predsednik Xi Jinping bival v letovišču Eau Palm Beach Resort and Spa v Manalapanu.

Še pred nekaj meseci je bilo srečanje med Donaldom Trumpom in Xijem le malo verjetno. Odnosi med velikima silama so namreč precej zaostrili, odkar se je v Belo hišo vselil Trump.

Novi ameriški predsednik je oblasti v Pekingu razjezil, ker je pod vprašaj postavil spoštovanje politike “ene Kitajske”, ki je temelj odnosov med državama. Kitajski je zagrozil tudi s trgovinsko vojno. Slab prvi vtis je popravil spravljiv telefonski pogovor med Trumpom in Xijem sredi februarja, med katerim je ameriški predsednik potrdil ameriško zavezo politiki “ene Kitajske”.

Xi bo na Florido na Trumpovo povabilo pripotoval z uradnega obiska na Finskem, kjer bo od 4. do 6. aprila, je napovedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

STA


Najbolj brano