Wilders na javni televiziji predvajal karikature preroka Mohameda

Skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders je v sredo na nizozemski javni televiziji NOS predvajal karikature preroka Mohameda z obrazložitvijo, da mora svoboda govora vedno prevladati nad nasiljem.

Skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders s soprogo
Skrajno desni nizozemski politik Geert Wilders s soprogo  

HAAG > Deset karikatur, ki so številnim muslimanom zaradi upodabljanja njihovega preroka izredno sporne, je predvajal v dvominutnem posnetku na javni televiziji NOS v imenu svoje Stranke za svobodo.

Wilders je že pred dnevi napovedal, da bo objavil posnetek v obrambo svobodi govora, potem ko sta dva skrajneža maja v Teksasu napadla tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda.

Javna televizija NOS mora v skladu z zakoni zagotoviti političnim strankam prostor za politične izjave. Vsebino pa regulator medijev preuči šele po njihovi objavi. Če sodnik odloči, da je prišlo do sovražnega govora, se lahko politični stranki odvzamejo pravice do objave na televiziji za do štiri leta.

Wildersova stranka, ki je svojo priljubljenost gradi s protiislamsko držo, trdi, da njihova poteza ni provokativna.

Nizozemski muslimani so sicer že sporočili, da bodo ignorirali provokacije Wildersa in zagotovili, da se v primeru objave karikatur ne bo zgodilo nič.

STA


Najbolj brano