Wikileaks ponuja 100.000 dolarjev za informacije o čeztihomorskem sporazumu

Spletna organizacija Wikileaks je v torek objavila, da namerava z množičnim financiranjem zbrati 100.000 dolarjev. Denar bo ponudila kot nagrado vsakomur, ki bi ji priskrbel neobjavljene izseke čeztihomorskega trgovinskega sporazuma (TPP). Kot so zapisali pri Wikileaksu, je TPP najbolj iskana skrivnost Amerike.

Julian Assange Foto: Wikipedia
Julian Assange Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Wikileaks, ki je z objavo vladnih dokumentov o elektronskem vohunjenju ameriške agencije za nacionalno varnost dvignil ogromno prahu in povzročil kar nekaj napetosti, je navedel, da je izmed 29 poglavij TPP 26 še vedno skrivnost. Ta zadevajo vprašanja telekomunikacij, dela in trgovine s kmetijskimi proizvodi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Wikileaks je tri poglavja sporazuma, o katerem se pogajajo ZDA in 11 držav ob Tihem oceanu, že objavil. Kot so zapisali, jim je to uspelo kljub neverjetnim prizadevanjem vlad, da bi jih skrile. Preostalih 26 poglavij pa po navedbah Wikileaksa pogajalci in privilegirane velike korporacije, ki so prišle do njih, tesno držijo pri sebi.

“Nobene skrivnosti več. Nobenih izgovorov več. Enkrat za vselej odprimo TPP,” je v izjavi zapisal ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange. Pri organizaciji so zatem sporočili, da jim je v torek do 18. ure po srednjeevropskem času že uspelo zbrali 23.000 od načrtovanih 100.000 dolarjev.

TPP je skupaj s podobnim sporazumom o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu (TTIP), ki ga ameriška administracija sklepa z EU, deležen številnih kritik doma in na tujem. Njegovi nasprotniki pravijo, da pogajanja ne bi smela potekati v tajnosti, zagovorniki pa so prepričani, da razprave ne morejo odpreti za javnost, saj sicer druge države pri sporazumu ne bi želele sodelovati.

Tri poglavja, ki jih je Wikileaks objavil, zadevajo okolje in intelektualno lastnino. Njihova objava je že obremenila pogajanja.

STA


Najbolj brano