Wikileaks: Ekvador Assangeu odklopil internet

Spletna organizacija Wikileaks je v ponedeljek sporočila, da je Ekvador njenemu ustanovitelju Julianu Assangeu, ki od leta 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, odklopilo internet. Po navedbah Wikileaksa gre za odziv na nedavno objavo dokumentov o kandidatki za predsednico ZDA Hillary Clinton, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Julian Assange Foto: Wikipedia/David G Silvers
Julian Assange Foto: Wikipedia/David G Silvers

LONDON > Wikileaks je v soboto objavil tri plačane govore Hillary Clinton za Goldman Sachs, v ponedeljek pa še nekaj drugih dokumentov. Iz tabora Clintonove niso imeli pripomb na verodostojnost dokumentov, so pa ponovili, da so informacije, ki jih objavlja Wikileaks, ukradli ruski hekerji ter organizaciji očitali, da pomaga republikanskemu tekmecu Clintonove za predsedniški stolček Donaldu Trumpu.

“Lahko potrdimo, da je Ekvador v soboto ob 19. uri po srednjeevropskem času Assangeu odklopil internet, in sicer kmalu po objavil govorov Clintonove na (banki) Goldman Sachs,” je tvitnil Wikileaks.

Ekvador je v odzivu na te trditve znova potrdil odločitev iz leta 2012 o zagotavljanju azila Assangeu. “Zaščita s strani Ekvadorja se bo nadaljevala, dokler bodo obstajale okoliščine, ki so vodile v podelitev azila,” je v sporočilu za javnost zapisalo ekvadorsko zunanje ministrstvo.

Julian Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel junija 2012, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o domnevnih spolnih napadih. Ekvador je zaprosil za politični azil in ga tudi dobil.

Evropski nalog za aretacijo Assangea zaradi očitkov iz leta 2010 o posilstvu še vedno velja. Assange obtožbe zanika, boji pa se, da ga bo Švedska izročila ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.

STA


Najbolj brano