WWF: Človeštvo od 1970 iztrebilo skoraj tri petine vretenčarjev

Skoraj tri petine vseh vretenčarjev - torej rib, ptic, dvoživk, plazilcev in sesalcev - je zaradi delovanja in posegov človeka od leta 1970 iztrebljenih, v dvoletnem poročilu opozarjata Svetovni sklad za varstvo narave (WWF) in dobrodelna ustanova Zoološka družba Londona.

Človek ogroža divje živali. Skoraj tri petine vseh vretenčarjev 
je zaradi delovanja in posegov človeka od leta 1970 iztrebljenih.
Človek ogroža divje živali. Skoraj tri petine vseh vretenčarjev je zaradi delovanja in posegov človeka od leta 1970 iztrebljenih.  

PARIZ > Glede na trenutne trende bi lahko po svetu do leta 2020 število divjih živali upadlo za dve tretjini, kar pomeni vsako leto za dva odstotka, ugotavlja poročilo.

Nobene skrivnosti ni, zakaj je tako, poroča francoska tiskovna agencija AFP: “Naša nenehno rastoča vrsta, ki se je od leta 1960 podvojila na 7,4 milijarde, se le prehranjuje, izriva ter zastruplja ostale prebivalce planeta.”

Izsledki raziskave temeljijo na daljšem opazovanju okoli 3700 vretenčarjev iz več kot 14.000 različnih populacij po svetu.

Znanstveniki so zaznali spremembe v velikosti populacij, ne pa, katerim vrstam grozi izumrtje.

“Divje živali izginjajo iz našega življenja bolj kot kdaj koli prej,” je povedal generalni direktor WWF International Marco Lambertini. “Ne sme nas zavesti razmišljanje, da smo lahko brez njih,” je dodal. “Biotska raznovrstnost oblikuje temelje za zdrave gozdove, reke in oceane. Če umakneš vrste, se ti ekosistemi porušijo, skupaj s čistim zrakom, vodo, hrano in podnebjem.”

Ozaveščenost pri vladah, v gospodarstvu in družbi kot celoti, da čisto okolje ni luksuz, temveč “temelj prihodnjega človeškega razvoja”, je razlog za optimizem, je Lambertini povedal v pogovoru za AFP.

Med pet najpogostejših dejavnikov za upad nekaterih divjih živali raziskava uvršča izgubo habitata, prekomerno rabo naravnih virov, onesnaževanje, ogroženost zaradi invazivnih vrst ter bolezni.

STA


Najbolj brano