WHO razglasil konec najhujše epidemije ebole doslej

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes razglasila, da se v zahodni Afriki smrtonosni virus ebole več ne širi, saj ga zdaj tudi v Liberiji več ni. S tem je konec najhujše epidemije ebole doslej, ki je terjala več kot 11.300 življenj.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes razglasila konec 
najhujše epidemije ebole doslej, ki je terjala več kot 11.300 
življenj.  Foto: STA
Svetovna zdravstvena organizacija je danes razglasila konec najhujše epidemije ebole doslej, ki je terjala več kot 11.300 življenj.  Foto: STA

ŽENEVA > WHO je konec epidemije ebole, ki se je začela decembra 2013 v Gvineji in se nato razširila na sosednjo Liberijo in tudi Sierro Leone ter nekatere druge države, razglasil, potem ko v Liberiji 42 dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe.

“Danes WHO razglaša konec zadnjega izbruha ebole v Liberiji, vse znane verige prenosa v zahodni Afriki so bile prekinjene,” so sporočili iz te organizacije Združenih narodov.

V Sierri Leone so konec epidemije ebole razglasili 7. novembra lani, v Gvineji pa 29. decembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Te tri zahodnoafriške države je ebola najhuje prizadela. Posamezne primere okužb in smrti so sicer zabeležili tudi v drugih državah sveta. Skupno je zadnja epidemija ebole terjala 11.315 življenj, okužilo pa se je skoraj 29.000 ljudi.

Strokovnjaki WHO pa opozarjajo, da bi se ebola lahko znova pojavila, saj virus recimo v spermi preživelih oz. ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev.

STA


Najbolj brano