WHO: Epidemija ebole je nevarnost mednarodnih razsežnosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi epidemije ebole, ki od začetka leta pustoši po zahodu Afrike in je terjala že skoraj tisoč življenj, razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja. To odločitev je danes na novinarski konferenci sporočila generalna direktorica WHO Margaret Chan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Epidemijo ebole so razglasili za nevarnost mednarodnih razsežnosti, zato so možne omejitve  mednarodnih potovanj ali celo zaprtje meja Foto: Ilona Dolenc
Epidemijo ebole so razglasili za nevarnost mednarodnih razsežnosti, zato so možne omejitve mednarodnih potovanj ali celo zaprtje meja Foto: Ilona Dolenc

ŽENEVA, BRUSELJ > Tako se je pred tem na dvodnevnem izrednem zasedanju v Ženevi soglasno odločil poseben odbor WHO za izredne razmere, ki ga sestavljajo mednarodni strokovnjaki na področju zdravja in zdravstvenih politik, je povedala Margaret Chan.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da to pomeni, da je WHO ebolo razglasila za “izredni dogodek, ki pomeni tveganje za javno zdravje mednarodnega pomena in zahteva usklajen mednarodni odziv”.

Možnosti zapiranja meja in omejitev mednarodnih potovanj

Ta odločitev WHO omogoča, da po vsem svetu razglasi mednarodnopravno zavezujoča zdravstvena pravila s ciljem zajezitve epidemije nevarnega virusa. Možni so ukrepi karantene, kot so zaprtje meja ter omejitve mednarodnih potovanj.

Po zadnji statistiki WHO je hemoragična mrzlica v zahodni Afriki doslej terjala 932 življenj, potrdili so 1711 primerov okužbe. Veliko večino primerov beležijo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.

Za zdaj se pristojni odbor WHO za tovrstne ukrepe ni odločil. Morajo pa biti potniki nujno seznanjeni s situacijo glede ebole in tem, kako se zaščititi pred njo. Okuženi z ebolo lahko potujejo le izjemoma, ko ustrezno zdravljenje tam, kjer se nahajajo, ni mogoče. Vlade prizadetih držav so pozvane, da - če tega še niso storile - razglasijo izredne razmere.

Najhuje v zadnjih 40 letih

Kot je poudarila Chanova, smo na zahodu Afrike priča “najkompleksnejši” epidemiji smrtonosne hemoragične mrzlice v zadnjih štirih desetletjih. Mednarodno skupnost je pozvala, naj pomaga prizadetim državam.

Opozorila je, da dodaten izziv predstavlja dejstvo, da so zdravstveni sistemi v prizadetih zahodnoafriških državah zelo šibki in se niso sposobni sami spopasti z epidemijo. Poleg tega se virus v teh državah posebej hitro širi zaradi načina življenja, navad in slabih zdravstvenih kapacitet.

Nevarnost okužbe z ebolo v Evropi izredno majhna

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je danes v Bruslju ponovil oceno Evropske komisije, da je nevarnost okužbe z ebolo v Evropi “izredno majhna”. Kot je dejal, je verjetnost, da se bo nekdo iz Evrope v Afriki okužil z virusom, vsaj za zdaj še relativno nizka, tudi če bi se, pa bi virus naprej prenesel le z neposrednim stikom in telesnimi tekočinami.

Borg je ponovil, da EU že več mesecev pozorno spremlja situacijo v zahodni Afriki in je za morebiten primer, da ebola vendarle doseže Evropo, pripravljena.

V ZDA pričakujejo več okuženih oseb

V ZDA so v četrtek sporočili, da so pripravljeni in da pričakujejo, da bo iz zahodne Afrike v državo slej ko prej prispelo več okuženih oseb z ebolo, ki bodo morda nato okužile svoje bližnje. Vodja ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) Tom Frieden je poudaril, da je treba biti na širjenje virusa vsekakor pripravljen.

STA


Najbolj brano