HDZ in SDP zadržani po objavi izidov vzporednih volitev

Predstavniki vodilnih hrvaških političnih akterjev so bili zadržani z izjavami po objavi izidov vzporednih volitev današnjih parlamentarnih volitev, ki so kazale po 56 poslancev tako levosredinski koaliciji Hrvaška raste kot desni Domoljubni koaliciji. Presenetil je Most neodvisnih seznamov z 18 poslancev.

Tomislav Karamarko in Zoran Milanović Foto: Arhiv Pn
Tomislav Karamarko in Zoran Milanović Foto: Arhiv Pn

ZAGREB > Politični sekretar največje opozicijske stranke Tomislav Čuljak je poudaril, da v HDZ ne verjamejo raziskavam ter da vzporedne volitve niso “niti približek realnim izidom volitev”. Pričakuje, da bo HDZ po preštetih glasovih imela kakšnih deset poslanskih mandatov več kot kažejo vzporedne volitve.

Kandidat za poslanca HDZ Željko Reiner je spomnil, da so vzporedne ankete tudi na prejšnjih volitvah kazale celo devet poslanskih mandatov manj za HDZ kot se je pokazalo po objavi uradnih volilnih rezultatov.

“Gre za vzporedne volitve, s katerimi je treba biti previden. Menim, da smo lahko zadovoljni, ker smo poravnani z Domoljubno koalicijo”, je dejala poslanska kandidatka SDP Gordana Sobol. Spomnila je, da je v zadnjih tednih krepil položaj Mosta neodvisnih seznamov, a je vendarle “treba videti, koliko so močni kot politična opcija”.

Minister za morje, promet in infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Siniša Hajdaš Dončić je dejal, da imata SDP in Most podobne programe. Izrazil je prepričanje, da bosta stranki našli skupno platformo.

Predsednik Mosta Božo Petrov je prejšnji petek podpisal pri notarju overjeno izjavo, da ne bodo stopili v zavezništvo ne s SDP ne s HDZ, če ne bodo sprejeli njihovih programov.

“S hladno glavo bomo počakali uradne izide in potem bomo povedali, kaj bomo storili. Naši pogoji pomenijo reforme javne uprave, racionalizacijo javnega sektorja, monetarno reformo in reformo pravosodja,” je dejal poslanski kandidat Mosta in znani hrvaški ekonomski strokovnjak Ivan Lovrinović.

V Mostu so zanikali informacije, da bi HDZ že ponudila položaj predsednika sabora poslanskemu kandidatu Mosta Dragu Prgometu, ki je bil donedavni podpredsednik HDZ.

Medtem so televizije nekoliko korigirale izide vzporednih volitev, ki so potem kazale 57 poslancev Domoljubni koaliciji v 151-članskem hrvaškem parlamentu. Sledi Hrvaška raste s 56 poslancev in Most s 17 poslancev.

Živi zid in Istrska demokratska skupščina (IDS) imata po tri poslance. Po dva poslanca naj bi dobili regionalna stranka Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) ter stranka Bandić Milan - Stranka dela in solidarnosti (MB365), so še pokazale vzporedne volitve. Agencija Ipsos Puls jih je izvedla med nekaj manj kot 30.000 volivci na 400 voliščih od skupaj več kot 6500.

Izidom vzporednih volitev po volilnih enotah v desetih volilnih enotah je treba prišteti še tri poslance Hrvatov v tujini ter osem poslancev nacionalnih manjšin.

Volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 22. uri na svojih spletnih straneh, ko naj bi imeli podatke s 15 odstotkov volišč. Opolnoči bodo imeli novinarsko konferenco, ko naj bi bilo preštetih približno 80 odstotkov glasovnic.

STA


Najbolj brano