Vzporedne volitve: Grabar Kitarovićeva bo verjetno prva hrvaška predsednica

V današnjem drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem je, sodeč po vzporednih volitvah, zmagala kandidatka HDZ Kolinda Grabar Kitarović, ki ji napovedujejo 51,4 odstotka glasov, so poročale hrvaške televizije. Sedanji predsednik Ivo Josipović naj bi dobil 48,6 odstotka glasov.

Na Hrvaškem je danes potekal drugi krog predsedniških volitev, na katerih so  lahko volivci izbirali med kandidatoma Ivom Josipovićem in Kolindo Grabar Kitarović.
Na Hrvaškem je danes potekal drugi krog predsedniških volitev, na katerih so lahko volivci izbirali med kandidatoma Ivom Josipovićem in Kolindo Grabar Kitarović. 

ZAGREB > V prvem krogu so bili izidi vzporednih volitev zelo blizu uradnih rezultatov. Vzporedne volitve je izvedla agencija Ipsos Puls na nekaj manj kot 14.000 anketirancev. Ob objavi izidov so opozorili, da je treba biti previden z razglasitvijo volilne zmage do objave uradnih izidov. Vzporedne volitve so sklenili približno ob 18. uri, volišča na Hrvaškem pa so bila odprta do 19. ure.

Objava izidov vzporednih volitev je povzročila veliko veselje v volilnem štabu Kolinde Grabar Kitarović v zagrebškem Hypo centru.

Njen strankarski kolega in naslednik na položaju zunanjega ministra Gordan Jandroković je za nacionalno televizijo HTV ocenil, da so se potrdila njihova pričakovanja. Poudaril je, da so izidi vzporednih volitev pokazali, da si državljani želijo sprememb ter bodo kmalu dobili tudi novo vlado na čelu s HDZ.

V volilnem štabu kandidata SDP Iva Josipovića so bili precej zadržani z izjavami po objavi izidov vzporednih volitev. Vodja Josipovićeve predvolilne kampanje Tamara Obradović-Mazal je dejala, da so pričakovali drugačen rezultat, ker je Josipović, za razliko od ostalih kandidatov, ponudil konkretne reforme.

“Počakali bomo na uradne izide državne volilne komisije. V tem trenutku so številke takšne kot so,” je dejala Obradović-Mazalova za televizijo RTL.

Do 16.30 se je drugega kroga predsedniških volitev na Hrvaškem udeležila skoraj polovica od 3,8 milijona hrvaških volilnih upravičencev, kar bo lahko pomenilo, da je bila danes rekordna udeležba na predsedniških volitvah od leta 2000.

Josipović je tesno premagal Grabar Kitarovićevo v prvem krogu z 1,2 odstotne točke razlike, potem ko so vzporedne volitve kazale, da bo zmagal z 0,8 odstotne točke razlike.

Zaradi velike gneče so podaljšali obratovalni čas volišča v Mostarju, tako da bodo svoj glas oddali vsi, ki so do 19. ure prispeli na volišče.

STA


Najbolj brano