Prvi delni izidi: Siriza vodi s 36,5 odstotki

Grška levičarska stranka Siriza je zmagovalka današnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Glede na prve izide volitev, ki jih je objavilo grško notranje ministrstvo, je dobila 36,5 odstotka glasov. Zmago Sirize so že pred tem napovedale vzporedne volitve.

Grška levičarska stranka Siriza je zmagovalka današnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: Reuters
Grška levičarska stranka Siriza je zmagovalka današnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: Reuters

ATENE > Na drugo mesto se je glede na prve izide volitev uvrstila Nova demokracija dosedanjega premierja Antonisa Samarasa, za katero je glasovalo 27,7 odstotka volivcev.

Tretje mesto naj bi s 6,3 odstotka glasov pripadlo skrajno desni Zlati zori. Proevropska sredinska stranka To Potami (Reka) naj bi zbrala 5,9 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Siriza tako računa na od 149 do 151 sedežev v 300-članskem parlamentu. Ali bo osvojila parlamentarno večino (151 sedežev), bo morda znano šele po vseh preštetih volilnih glasovih.

Zmaga koalicije radikalne levice Siriza, ki jo vodi Aleksis Cipras, ni presenetljiva. Napovedovale so jo namreč praktično vse javnomnenjske ankete, opravljene v dnevih in tednih pred volitvami. Če bodo rezultati potrjeni, bo 40-letni Cipras postal najmlajši grški premier v zadnjih 150 letih.

Zmaga Sirize bo po pričakovanjih na staro celino vnesla precej nemira. Stranka je namreč v primeru zmage že napovedala ponovna pogajanja o pogojih 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči Grčiji ter o več kot 50-odstotnem odpisu dolga. Zaradi groženj so se že pojavila ugibanja o morebitnem izstopu Grčije iz območja z evrom.

Cipras je ob oddaji glasu v Atenah danes poudaril, da mora Evropa najti alternativo varčevanju. Obljubil je še, da bo vlada Sirize Grkom povrnila “družbeno povezanost in dostojanstvo”.

Tiskovni predstavnik stranke Panos Skurletis pa je napovedano zmago označil za olajšanje za Evropo. “To je videti kot zgodovinska zmaga, sporočilo, ki ne zadeva le grškega ljudstva. Odmeva po vsej Evropi in prinaša olajšanje,” je poudaril po objavi rezultatov vzporednih volitev.

Triodstotni parlamentarni prag pa naj bi preskočili še komunisti (4,7 do 5,7 odstotka glasov), socialistični Pasok, ki je doslej sestavljal vladajočo koalicijo (4,2 do 5,2 odstotka glasov), ter populistična Neodvisna Grčija (3,5 do 4,5 odstotka glasov).

Na robu parlamentarnega praga pa se je znašla šele pred dnevi ustanovljena stranka nekdanjega socialističnega premierja Georgeja Papandreuja Gibanje demokratičnih socialistov. Vzporedne volitve ji namreč pripisujejo od 2,2 do 3,2 odstotka glasov, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Približno 9,8 milijona grških volilnih upravičencev se je danes podalo na volišča, potem ko poslancem decembra lani v treh poskusih ni uspelo izvoliti predsednika države. Za 300 sedežev v parlamentu se je potegovalo 22 strank in zavezništev.

STA


Najbolj brano