Vzhod Avstrije še vedno v ledu

Na vzhodu Avstrije tudi danes povzroča preglavice žled, zaradi katerega so zaprte številne ceste, prihaja pa tudi do motenj v železniškem prometu in v oskrbi z električno energijo.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

DUNAJ > Ponekod so se razmere od torka še zaostrile, tako da je morala posredovati tudi vojska.

Najhuje je v zveznih deželah Gradiščansko, Spodnja Avstrija in Štajerska na vzhodu države. Več kot 3000 gospodinjstev je zaradi žleda ostalo brez elektrike, oblasti pa so pozvale prebivalce, naj zaradi debele plasti ledu na tleh ne hodijo na ulice.

V Spodnji Avstriji poleg težav z oskrbo z električno energijo prihaja tudi do izpadov mreže mobilne telefonije. Pod težo ledu se lomijo drevesa, zaradi česar morajo posredovati gasilci.

Na območju Waldviertla blizu avstrijsko-češke meje, kjer so že v torek razglasili izredne razmere, je danes še huje. Led je ponekod debel do 15 centimetrov, zaradi česar je zaprtih več kot 20 šol. O slabih razmerah poročajo tudi iz zvezne dežele Gradiščansko, kjer je v nekem naselju kakih sto ljudi odrezanih od sveta, gasilcem pa je v boju z ledom na pomoč priskočila vojska.

Iz več delov Nemčije, kjer imajo tudi težave zaradi žleda, pa danes poročajo tudi o prvem snegu, ki je skupaj z ledom botroval številnim prometnim nesrečam. V zveznih deželah Hessen in Severno Porenje - Vestfalija so zaradi dreves, ki so se podrla pod težo žleda, zaprte številne ceste.

Tudi na Češkem ledeni dež in mraz danes še naprej povzročata težave v prometu. Zaradi žleda je že od noči na torek oviran železniški promet, marsikje pa prihaja do velikih zamud.

STA


Najbolj brano