Vučićeva SNS zmagovalka parlamentarnih volitev v Srbiji

Prepričljiva zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev v Srbiji je Srbska napredna stranka (SNS) premierja Aleksandra Vučića. Osvojila je 48,26 odstotka glasov, je objavila volilna komisija po preštetih glasovih s 83 odstotkov volišč. Na drugo mesto so se z 11,37 odstotka glasov uvrstili socialisti (SPS) zunanjega ministra Ivice Dačića.

Aleksandar Vučič Foto: Wikipedia
Aleksandar Vučič Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Sledijo Srbska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešlja s 7,97 odstotka podpore, lista okoli Demokratske stranke s 6,11 odstotka in gibanje Dovolj je bilo s 5,71 odstotka. Blizu petodstotnemu pragu za vstop v narodno skupščino sta še koalicija SDS-LDP-LSV, ki je prejela 4,98 odstotka, in koalicija Dveri-DSS s 4,95 odstotka glasov, izide volilne komisije povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Premier Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer po objavi prvih rezultatov dejal, da so izidi predčasnih volitev močan izraz podpore demokraciji, reformam in evropskim integracijam. Dejal je, da so državljani njegovi stranki naklonili čast, da znova vodi vlado. “Ponosen in ganjen sem spričo rezultata, ki pa s seboj prinaša veliko odgovornost,” je dejal.

“Vem, kam gremo in kakšna naj bo prihodnost Srbije ter tudi, koliko dela bo potrebnega, da pridemo tja,” je dodal.

Predsednik SPS Ivica Dačić je zadovoljen z doseženim rezultatom svoje stranke. “To je sicer manj, kot sem napovedal, vendar je to rezultat, ki konsolidira naše volilno telo in ga utrjuje na ravni, ki smo jo imeli zadnje tri volilne cikluse,” je dejal Dačić.

Po njegovih besedah je bilo za socialiste pomembno predvsem, da so ohranili identiteto stranke. “Vučićev politični cunami je uničil vse druge politične stranke in za nas je bilo pomembno, da ohranimo identiteto in da smo hkrati v liniji vladne politike,” je poudaril.

Vodja SRS Šešelj ni bil zadovoljen z volilnim rezultatom, saj da je pričakoval več, vendar pa je za njegovo stranko v tem trenutku najpomembnejše, da se je vrnila v parlament.

“Moram priznati, da nismo zadovoljni, pričakovali smo več, vendar je narod tako presodil. Ne moremo se jeziti na svoj narod, ki je ocenil, da smo vredni toliko, vendar se naš boj nadaljuje in prepričani smo, da bomo državljanom Srbije, ki so nam izkazali zaupanje, izpolnili pričakovanja in želje,” je v nedeljo zvečer izjavil Šešelj.

Dodal je, da so razmere v Srbiji težke in da lahko v dveh letih pričakujejo predčasne parlamentarne volitve. “Prihodnje leto bodo predsedniške volitve, tako da nam glede na to, kako stvari stojijo, volitev ne bo manjkalo,” je še dejal vodja radikalcev.

STA


Najbolj brano