Vučić po napadu: Še naprej podajam roko sprave Bošnjakom

Srbski premier Aleksandra Vučić je po napadu na spominski slovesnosti za žrtve genocida v Srebrenici, na kateri ga je v ustnico zadel kamen, dejal, da še naprej podaja roko sprave Bošnjakom.

Aleksandar Vučić Foto: Wikipedia
Aleksandar Vučić Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Po izredni seji srbske vlade, ki je bila sklicana zaradi incidenta, je Aleksandar Vučić dejal, da ni ranjen, Srbe pa pozval, naj bodo do Bošnjakov še naprej prijateljski.

Vučić, ki je po seji vlade v Beogradu spregovoril novinarjem, je potrdil, da ga je kamen zadel v ustnico in da so mu na tla padla očala, ki so se zlomila. Ob tem je izrazil obžalovanje, da se je to zgodilo in da nekateri niso prepoznali njegove iskrene namere, da bi zgradili prijateljstvo med Srbi in Bošnjaki, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Meni razen očal nič ne manjka,” je dodal in pristavil, da ga ne zanima, če bodo uvedli preiskavo.

Srbe je ob tem pozval, naj se do Bošnjakov še naprej vedejo kot do svojih sosedov in prijateljev.

Glede današnjega napada je premier sicer ocenil, da je šlo za dobro organiziran in dobro pripravljen napad, vendar pa je prepričan, da za njim ne stojijo družine nedolžnih žrtev pokola v Srebrenici.

Kot je pojasnil, je na slovesnosti v Potočarih doživel prisrčen sprejem s strani združenja Mater Srebrenice in župana Srebrenice Ćamila Durakovića.

Kot je pojasnil, ko je prišel v Potočare “razen nekaj pogledov ni bilo problemov”, potem ko je prišel iz bivše tovarne akumulatorjev, ki sodi v okvir spominskega centra Potočari, pa je skupina navijačev, kot je slišal nogometnega kluba iz Srbije, začela vzklikati “Ubij Vučića - ubij četnika”.

Potem ko je v spominskem centru položil rože, so proti njemu začeli leteti različni predmeti. Ni se hotel umikati, celo hotel jih je vprašati, zakaj to delajo. “To ni bil incident. Ta napad je bil dobro organiziran in pripravljen in srečen sem, ker ga niso organizirali svojci žrtev in tisti, ki so nekoga izgubili”. “Budale so v vsakem narodu,” je dodal.

To je potrdil tudi član organizacijskega odbora komemoracije v Potočarih Sadik Ahmetović, ki je dejal, da v napadu na Vučića niso sodelovali prebivalci Srebrenice, temveč “osebe, ki niso s tega območja”.

Vučić je še pojasnil, da gre za neke navijaške skupine iz Srbije, pa tudi iz več mest BiH.

Srbski mediji so se o današnjem napadu na Vučića na široko razpisali, na srbski televiziji RTS pa so pripravili tudi posebno oddajo, v kateri so analitiki komentirali situacijo v povezavi z incidentom v Potočarih, še navaja Tanjug.

STA


Najbolj brano