Vučić je prepričan, da VS ZN tudi danes ne bo sprejel predloga resolucije o Srebrenici

Varnostni svet (VS) Združenih narodov (ZN) naj bi danes glasoval o britanskem predlogu resolucije, s katero bi ob 20. obletnici pokol več kot 8000 Bošnjakov julija 1995 v Srebrenici opredelili kot genocid. Glasovati bi moral že v torek, a so po grožnji Rusije z vetom podaljšali pogajanja o besedilu. Srbski premier Aleksandar Vučić je prepričan, da VS ZN tudi danes ne bo sprejel sedanjega predloga resolucije.

Srbija pristaja na besedilo, da se pokol Bošnjakov v Srebrenici opredeli kot težak ali celo najtežji zločin, vendar ne kot 
genocid.  Foto: STA
Srbija pristaja na besedilo, da se pokol Bošnjakov v Srebrenici opredeli kot težak ali celo najtežji zločin, vendar ne kot genocid.  Foto: STA

BEOGRAD, NEW YORK > Srbski premier Aleksandar Vučić je v torek pozno zvečer sporočil, da se bo udeležil sobotne spominske slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici. Vučić je to sporočil po izredni seji srbske vlade, sklicani po tem, ko je Varnostni svet ZN znova preložil glasovanje o predlogu resolucije, s katero bi pokol v Srebrenici opredelili kot genocid.

“Čas je, da pokažemo, da smo pripravljeni na spravo, da smo se pripravljeni pokloniti žrtvam,” je odločitev pojasnil Vučić. Dodal je, da so nekateri v Srebrenici zagrešili zločine, ter pripomnil, da bodo “kaznovali slehernega zločinca”, poročajo tuje tiskovne agencije. Na slovesnosti v spominskem centru Potočari blizu Srebrenice pričakujejo okoli 50.000 ljudi iz 40 držav ter 30 tujih delegacij.

Srbski premier je na novinarski konferenci tudi dal vedeti, da je Beograd zadovoljen, ker je VS ZN v torek že drugič preložil načrtovano glasovanje o britanskem predlogu resolucije o Srebrenici. Takšna opredelitev za Srbijo ni sprejemljiva in tako tudi ne za Rusijo, ki v Varnostnem svetu zagovarja interese Beograda. Srbija pristaja na besedilo, da se pokol Bošnjakov v Srebrenici opredeli kot težak ali celo najtežji zločin, vendar ne kot genocid. Ker je Rusija zagrozila z vetom na resolucijo, so glasovanje preložili na danes.

Vučić je prepričan, da VS ZN tudi danes ne bo sprejel sedanjega predloga resolucije. Kot je dejal, ima za to zagotovila, a podrobnosti glede tega ni želel izdati. Britanska resolucija po njegovem ne bi prispevala k spravi v regiji, temveč bi zgolj botrovala novim delitvam.

Pokol v Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov v dneh po zavzetju bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov, sta kot genocid opredelila že Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče v Haagu. Srbija se zdaj na vso moč upira temu, da bi pokol kot genocid opredelili prvič tudi v uradnem dokumentu Varnostnega sveta ZN.

STA


Najbolj brano