Vučić in Mustafa znova v Bruslju za preboj v odnosih

Premierja Srbije in Kosova, Aleksandar Vučić in Isa Mustafa, sta se danes znova sestala v Bruslju, kjer skušata drugič v tednu dni doseči preboj pri štirih vprašanjih, ki so ključnega pomena za nadaljnjo normalizacijo odnosov med državama.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini 
se je danes   sestala s predsednikoma vlad Srbije in Kosova, 
nihče od njih pa pred začetkom pogovorov ni dajal izjav za 
medije. Foto: STA
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini se je danes sestala s predsednikoma vlad Srbije in Kosova, nihče od njih pa pred začetkom pogovorov ni dajal izjav za medije. Foto: STA

BRUSELJ > Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, se je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini danes najprej ločeno sestala s predsednikoma vlad, nihče od njih pa pred začetkom pogovorov ni dajal izjav za medije.

Na dnevnem redu tokratnega nadaljevanja dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU so sicer štiri teme: oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu, glede katerega bi moral biti dogovor dosežen že pred več kot dvema letoma, še odprta vprašanja na področjih telekomunikacij in energetike ter odprava blokade na mostu čez reko Ibar v Kosovski Mitrovici.

V zadnjem krogu pogovorov minuli torek je bil dosežen napredek pri naštetih temah. Še posebej ključen bi bil za obe strani končen dogovor o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin, s katero bi dobili kosovski Srbi večjo avtonomijo. “Upamo na rešitev, kar pa ni vedno odvisno le od nas,” je v nedeljo zvečer za srbske medije v zvezi s tem izjavil Aleksandar Vučić.

Kot dodaja APA, je za obe državi veliko na kocki: Srbija upa, da bo v kratkem odprla prva poglavja v pogajanjih za članstvo v EU, medtem ko si Kosovo želi čimprejšnje uveljavitve stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma z EU.

STA


Najbolj brano