Vse večje zanimanje za meso boškarina

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je prodaja mesa istrskega goveda glede na lansko leto porasla za 35 odstotkov, predvsem zaradi večje prodaje v Zagrebu in v turističnem sektorju, poroča Glas Istre.

Boškarin Foto: Sašo Dravinec
Boškarin Foto: Sašo Dravinec

PAZIN > Zaradi porasta prodaje pa mesa boškarina ne nameravajo uvesti v trgovske verige, je povedal predsednik uprave Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić. Nasprotno, želijo zadržati ekskluzivnost in meso boškarina zadržati na menijih kmečkih turizmov, restavracij in hotelov višjih kategorij.

Meso istrskega goveda ni poslastica samo v Istri, temveč v vsej Hrvaški. Štirideset restavracij v Istri, približno deset v Zagrebu in ena v Dubrovniku že postrežejo z mesom boškarina kot najbolj cenjeno jedjo za sladokusce. Edina italijanska restavracija, ki je certificirana za pripravo mesa boškarina, je v bližnjih Miljah (Primavera). Kot kažejo podatki s spleta, pa je zastopanost omenjenega mesa v slovenskih restavracija, zaenkrat še majhna.

Ob tem, ko raste povpraševanje po mesu istrskega goveda, bo treba povečati tudi populacijo istrskega goveda, ki zdaj šteje približno 2000 glav in je še vedno na pol poti, da ne bo več na seznamu ogroženih pasem, je o načrtih za Glas Istre še povedal Merlić.

Spletno uredništvo


Najbolj brano