Vse več borcev Islamske države dezertira

Vse več borcev t. i. Islamske države dezertira iz te skrajne skupine, o svoji odločitvi pa so pripravljeni spregovoriti javno. Ker jim grozi maščevanje pripadnikov skupine in tudi pregon v domovini, se jih večina skriva, ugotavljajo raziskovalci z britanskega King's College.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

LONDON > Raziskovalci z Mednarodnega centra za raziskave radikalizacije (ICSR) na King's College so govorili z 58 dezerterji. V poročilu ocenjujejo, da je iz Islamske države dezertiralo ali poskušalo dezertirati več sto pripadnikov, navaja BBC.

Več deset naj bi jih pobegnilo preko Turčije, preostale pa naj bi ujeli in usmrtili. ICSR domneva, da je 58 posameznikov, s katerimi so govorili, verjetno le delček vseh, ki so se streznili in so pripravljeni dezertirati in o svojih izkušnjah spregovoriti v javnosti.

Bivši borci za odločitev za odhod iz Islamske države navajajo različne razloge. Večina jih je povedala, da jih je zbodlo brutalno ravnanje z muslimani in da so zaznali "neislamsko" obnašanje pripadnikov skrajne skupine, med drugim korupcijo.

Nekateri so priznali, da so bili razočarani nad kakovostjo življenja pod Islamsko državo. Gre predvsem za posameznike, ki so se skupini pridružili iz gmotnih in sebičnih razlogov, a so kmalu ugotovili, da ne bodo dobili nobenih luksuznih dobrin in avtomobilov, ki so jim jih obljubljali. Dva borca sta povedala, da sta dezertirala, ko sta izvedela, da bosta samomorilska napadalca.

Pričanja dezerterjev bi lahko po mnenju raziskovalcev pomagala odvrniti tiste, ki razmišljajo o priključitvi Islamski državi. "Prebežniki ponujajo edinstven vpogled v življenje v Islamski državi. A njihove zgodbe bi bile lahko tudi močno orožje v boju proti njej. Obstoj prebežnikov razblinja podobo enotnosti in odločnosti, ki jo poskuša ustvariti IS," piše poročilo.

ICSR poziva vlade, naj naredijo več, da bi spodbudile bivše pripadnike IS, da spregovorijo javno o svojih izkušnjah, se pravi, da bi morale odstraniti pravne ovire, kot je na primer pregon zaradi terorizma, še navaja BBC.

STA


Najbolj brano