Vse več beguncev v Srbiji in na Madžarskem, Nemčija v pričakovanju vala

V Nemčiji ta konec tedna pričakujejo nov val migrantov, v državo naj bi prišlo do 40.000 ljudi. V pripravljenosti je od petka 4000 vojakov, ki bi po potrebi lahko priskočili na pomoč. Krepi se tudi število prihodov v Srbijo in na Madžarsko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za 
begunce Melita Šunjić je ocenila, da smo priča “humanitarni 
krizi”.
Predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce Melita Šunjić je ocenila, da smo priča “humanitarni krizi”.  

MÜNCHEN, DUNAJ > Nemčija je za ta konec tedna v pripravljenost vpoklicala 4000 vojakov, je v petek sporočila obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Vojaki bodo lahko “pomagali v nujnih primerih”, po potrebi pa bi jih lahko vpoklicali še več, njene besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji konec tedna je Nemčija sprejela okoli 20.000 beguncev, večina jih je prispela z vlaki iz Madžarske prek Avstrije. Ta konec tedna naj bi državo dosegel nov val okoli 40.000 migrantov.

Največ migrantov prispe v München, kjer se pripravljajo na prihod več deset tisoč ljudi. Do 6. ure zjutraj danes so našteli okoli 1600 prišlekov, je sporočila policija po navedbah nemške tiskovne agencije dpa. V petek so našteli 5800 beguncev. Od prejšnjega konca tedna je v München prispelo okoli 40.000 ljudi.

Avstrija ostaja predvsem tranzitna država na poti do Nemčije, o napovedanem novem rekordnem begunskem valu pa od tam za zdaj še ne poročajo. Od polnoči so v Nickelsdorfu na madžarsko-avstrijski meji sprejeli kakih 500 ljudi, ki so jih z avtobusi prepeljali proti Dunaju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Danes zjutraj so odprli vzhodno avtocesto A4, ki so jo v petek zaprli, potem ko se je množica beguncev po njej peš odpravila proti Dunaju. Vseeno pa upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag voznike poziva k nadaljnji posebni previdnosti, saj bi na cesti še vedno lahko bili ljudje.

Medtem se še krepi pritisk prišlekov na Srbijo in Madžarsko. V Srbiji so po oceni oblasti v zadnjem tednu sprejeli več kot 20.000 ljudi. Vse več ljudi v državo prihaja tudi prek bolgarske meje, medtem ko se naval iz Makedonije nadaljuje. Potem ko je do nedavnega v državo dnevno vstopalo od 2000 do 3000 ljudi, se je v zadnjih dneh to število povečalo na 7000, poroča Al Jazeera.

Stanje se še poslabšuje zaradi hladnega vremena in dežja. Predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Melita Šunjić je ocenila, da smo priča “humanitarni krizi”, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na Madžarskem poročajo, da so nastanitveni centri prepolni in da do izpraznitve mest vanje ne morejo nameščati novih migrantov. Iz Srbije ljudje prihajajo z avtobusi, taksiji in drugimi vozili. V soboto so oblasti zabeležile več kot 3000 nezakonitih prečkanj meje.

UNHCR pričakuje, da bo ta konec tedna Madžarsko skušalo doseči okoli 42.000 beguncev. Razlog za nov naval je nova zakonodaja v tej državi. Madžarska namreč s torkom uvaja zakonodajo, ki med drugim kot kazen za nezakonito prečkanje meje predvideva zapor.

STA


Najbolj brano