Vse države imenovale kontaktne točke za izmenjavo informacij glede begunske krize

Vseh enajst držav, ki so se udeležile nedeljskega mini vrha o begunski krizi v Bruslju, je v skladu z dogovorom do danes imenovalo kontaktne točke za izmenjavo informacij v zvezi s krizo, so danes sporočili v Bruslju.

 Vseh enajst držav, ki so se udeležile nedeljskega mini vrha o 
begunski krizi v Bruslju, je v skladu z dogovorom do danes 
imenovalo kontaktne točke za izmenjavo informacij v zvezi s 
krizo. Foto: Leo Caharija
Vseh enajst držav, ki so se udeležile nedeljskega mini vrha o begunski krizi v Bruslju, je v skladu z dogovorom do danes imenovalo kontaktne točke za izmenjavo informacij v zvezi s krizo. Foto: Leo Caharija

BRUSELJ > Kontaktna oseba za Slovenijo bo Igor Mally, sedanji svetovalec slovenskega premierja Mira Cerarja za zadeve Evropske unije, so potrdili v premierjevem kabinetu.

Za Evropsko komisijo pa bo to funkcijo opravljal diplomatski svetovalec v kabinetu predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja Richard Szostak.

V Bruslju so še sporočili, da so dvostranski pogovori med posameznimi kontaktnimi točkami že stekli, komisija pa bo v četrtek po videokonferenci z vsemi kontaktnimi točkami preverila napredek.

Komisija se je danes tudi odločila povečati stopnjo sofinanciranja za prevoz pomoči državam, ki so zanjo zaprosile prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, s 55 na 85 odstotkov. Ta mehanizem za dodelitev materialne pomoči v obliki šotorov, odej ter sanitarne in druge opreme, ki jo bodo begunci potrebovali pozimi, so v zadnjih tednih aktivirale Slovenija, Srbija in Hrvaška.

Poleg tega je Evropska komisija v ponedeljek odobrila 5,9 milijona evrov nujne pomoči Grčiji iz Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) v podporo državi pri soočanju z velikim številom na novo prispelih migrantov in beguncev na vzhodnih Egejskih otokih.

Komisija bo še naprej redno spremljala izvajanje zavez, sprejetih v nedeljo in na zadnjih dveh Evropskih svetih, so še sporočili v Bruslju.

STA


Najbolj brano