Vsaka tretja Evropejka žrtev nasilja

Nasilje nad ženskami po svetu ima razsežnosti epidemije, je danes na mednarodni konferenci organizacije WAVE (Ženske proti nasilju v Evropi) opozorila posebna poročevalka Združenih narodov za nasilje nad ženskami Rashida Manjoo.

Nasilje nad ženskami po svetu ima razsežnosti epidemije, pravi posebna poročevalka Združenih narodov za nasilje nad ženskami Rashida Manjoo Foto: Un.Org
Nasilje nad ženskami po svetu ima razsežnosti epidemije, pravi posebna poročevalka Združenih narodov za nasilje nad ženskami Rashida Manjoo Foto: Un.Org

DUNAJ > Nasilje nad ženskami je obravnavano kot kršenje človekovih pravic, še vedno pa obstaja delitev na nasilje v javnem prostoru in v družini, pri čemer slednje ni deležno tolikšne pozornosti, ko bi je bilo potrebno, je dejala Rashida Manjoo.

Po desetih letih na položaju ji je žal, da mora še vedno govoriti in pisati eno in isto: zaščita žensk pred nasiljem je naloga države in ta mora poskrbeti, da je storilec kaznovan in žrtev zaščitena, je poudarila.

“Pri ravnanju z žrtvami nasilja je v prvi vrsti pomembna policija,” je dejala in dodala, da prav na tem področju v veliko državah pošteno šepa. Bodisi policija ženskih žrtev nasilja ne jemlje resno ali pa jih pošlje nazaj domov k storilcu. Za vedenjem policistov lahko stojijo pomanjkljivo razumevanje, slaba izobrazba, pomanjkanje osebja ali pa kulturni in družbeni vzorci.

“Tradicionalne družbe se raje odločajo v prid moških,” je menila Manjoojeva. Opozorila je, da nasilje nad ženskami stalen pojav, številke na tem področju pa da so vedno višje.

Da bi bili sposobni učinek nasilja pravilno oceniti, predlaga, da najprej preučimo razmere v lastnih državah. Kot primer je navedla, da v času, ko je v Jordaniji zagrešenih od 10 do 15 umorov iz časti, v Italiji zabeležijo 103 tako imenovane uboje iz strasti.

Ob začetku tridnevne konference je med drugim spregovorila tudi podpredsednica Evropskega parlamenta Ulrike Lunaček, ki je poudarila, da je od svojega 15. leta fizično ali spolno nasilje doživela vsaka tretja ženska v Evropi.

STA


Najbolj brano