Vrh EU po napadih v Parizu krepi boj proti terorizmu

Vrh EU je v odziv na januarske teroristične napade v Parizu pozval h krepitvi boja proti terorizmu na podlagi obstoječih ukrepov. Slovenski premier Miro Cerar je opozoril, da varovanje posameznika nikoli ne sme biti pretirano oziroma na škodo njegove osebne svobode. “To je zahtevna naloga, ki je pred nami,” je poudaril.

Slovenski premier Miro Cerar
Slovenski premier Miro Cerar 

BRUSELJ > “Evropejci so se na nedavne teroristične napade v Parizu odzvali z globoko žalostjo in trdno enotnostjo,” se glasi začetek izjave. To so napadi na temeljne vrednote in človekove pravice, ki jih bo EU branila pred nasiljem, ki temelji na etničnih ali verskih težnjah in rasizmu, so zatrdili.

“To pomeni tudi boj proti sovražnikom naših vrednot. Še naprej bomo krepili ukrepanje proti teroristični grožnji, v popolni skladnosti s človekovimi pravicami in vladavino prava,” poudarjajo voditelji v izjavi, v kateri so opredelili seznam že veljavnih in načrtovanih ukrepov.

Ukrepe so razdelili v tri skupine: za zagotavljanje varnosti državljanov EU, za preprečevanje radikalizacije in zaščite vrednot ter za krepitev sodelovanja z mednarodnimi partnerji.

Zagotavljanje varnosti državljanov

Pri ukrepih za zagotavljanje varnosti državljanov, ki so najnujnejši, podarjajo potrebo po izboljšanju in nadaljnjem razvoju orodij, zlasti za prepoznavanje in preprečevanje dejavnosti tujih terorističnih borcev.

Pričakovano so pozvali k nujnemu sprejetju močne in učinkovite direktive o uporabi podatkov o letalskih potnikih (PNR) “s trdnimi varovalkami” za zavarovanje zasebnosti, s čimer so ponudili roko sprave Evropskemu parlamentu.

Direktivo, predlagano leta 2011, je namreč parlament zavračal zaradi pomislekov, da ne zagotavljajo zadostne zaščite zasebnosti. Tik pred vrhom so omilili svoje stališče in se zavezali k dogovoru o sporni direktivi do konca leta.

Voditelji so pozvali tudi k čim boljši uporabi schengenskih pravil za okrepitev in posodobitev nadzora zunanje schengenske meje. Dogovorili so se za takojšnje sistematično in usklajeno preverjanje posameznikov, ki sicer uživajo pravico do prostega gibanja v schengenskem prostoru, na podlagi skupnih kazalcev tveganja.

Evropsko komisijo so pozvali, naj hitro pripravi smernice za izvedbo tega ukrepa, ter napovedali, da bodo preučili tudi možnost usmerjenih sprememb schengenskega zakonika na podlagi komisijinega predloga, če bo to potrebno za izvedbo stalnih preverjanj.

Cerar: Schengenski sporazum je moč spreminjati

Premier Miro Cerar je dejal, da je to poziv k preučitvi schengenskega sporazuma, a za zdaj ne tudi k samim spremembam. Schengenski sporazum je po njegovih besedah nekaj dinamičnega, kot življenje, tako da so glede na spreminjajoče se razmere v prihodnje mogoče tudi spremembe.

Vesel je zahvale Belgije Sloveniji, ker je danes na schengenski meji aretirala belgijskega državljana, ki je osumljen umora. To je po Cerarjevih besedah zgled učinkovitega izvajanja schengenskega sporazuma in sodelovanja med članicami.

Voditelji so pozvali tudi h krepitvi sodelovanja pri izmenjavi informacij na vseh ravneh, sodelovanja v boju proti nezakoniti trgovini z orožjem ter čimprejšnji uveljavitvi novih pravil za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Preprečevanje radikalizacije in zaščita vrednot

Med ukrepi za preprečevanje radikalizacije in za zaščito vrednot so pozvali k ustreznim ukrepom za odkrivanje in umik vsebine na internetu, ki spodbuja terorizem ali ekstremizem, k komunikacijski strategiji za spodbujanje strpnosti, nediskriminacije, temeljnih svoboščin in solidarnosti.

Krepitev sodelovanja z mednarodnimi partnerji

Med ukrepi za krepitev sodelovanja z mednarodnimi partnerji pa so pozvali h krepitvi prizadevanj za rešitev kriz po svetu, sodelovanja s tretjimi državami, zlasti na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki, Sahelu in na Zahodnem Balkanu, ter z mednarodnimi institucijami pa tudi k spodbujanju medkulturnega in medcivilizacijskega dialoga.

Aprila bo Evropska komisija predstavila novo evropsko varnostno strategijo, na junijskem vrhu pa bodo preučili izvajanje protiterorističnih ukrepov.

STA


Najbolj brano