Volkswagen zaradi okoljskega škandala z milijardno izgubo

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen, ki se je zapletel v okoljski škandal s prirejanjem izpuhov, je v letošnjem tretjem četrtletju po lanskem dobičku 2,971 milijarde evrov ustvaril 1,673 milijarde evrov čiste izgube. V koncernu so v luči dogodkov zapisali, da bo izrazito nižji tudi celoletni dobiček iz poslovanja.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen, ki se je zapletel v 
okoljski škandal s prirejanjem izpuhov, je v letošnjem tretjem 
četrtletju po lanskem dobičku 2,971 milijarde evrov ustvaril 
1,673 milijarde evrov čiste izgube. Foto: Susana Vera
Nemški avtomobilski velikan Volkswagen, ki se je zapletel v okoljski škandal s prirejanjem izpuhov, je v letošnjem tretjem četrtletju po lanskem dobičku 2,971 milijarde evrov ustvaril 1,673 milijarde evrov čiste izgube. Foto: Susana Vera

WOLFSBURG > Kljub izgubi pa so prihodki od prodaje v skupini v letni primerjavi zrasli za 5,3 odstotka na 51,5 milijarde evrov. V podjetju iz Wolfsburga napovedujejo, da se bo lahko letošnja prodaja vozil po svetu primerjala z lansko, prihodki pa naj bi se celo povišali za do štiri odstotke.

Volkswagen, ki je v 11 milijonov vozil po svetu namestil programsko opremo za omejevanje izpuhov škodljivih snovi v času uradnega testiranja, je, kot napovedano, za začetne stroške afere v tretjem četrtletju rezerviral 6,7 milijarde evrov.

Kljub hudi izgubi je vrednost Volkswagnovih delnic na borzi v Frankfurtu danes zrasla že za več kot štiri odstotke, saj so rezultati boljši od pričakovanj analitikov, ki so pričakovali še višjo izgubo.

V nagovoru udeležencem avtomobilskega sejma v Tokiu se je zaradi škandala danes opravičil tudi Herbert Diess, ki je odgovoren za blagovno znamko Volkswagen. “Volkswagen je naredil nekaj stvari, ki so bile narobe ... Domislili se bomo dobrih tehničnih rešitev za dotične dizelske motorje,” je dejal.

STA


Najbolj brano