Volkswagen naj bi v Evropi popravil 3,6 milijona vozil z dizelskimi motorji

Volkswagen naj bi v sklopu akcijskega načrta za popravilo škode, ki jo je povzročil z goljufanjem na testih izpustov, ponudil zamenjavo spornih delov dizelskih motorjev, opremljenih s programsko opremo, ki je zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov v času uradnih testiranj, pri 3,6 milijona vozil v Evropi.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BERLIN > Ta teden je Volkswagen nemškim oblastem predstavil načrt, kako odpraviti napako na motorjih, opremljenih s sporno opremo. Kot je danes povedal predstavnik ministrstva za promet Martin Susteck, naj bi pri 1,2- in 2,0-litrskih motorjih zadostovala programska rešitev.

"Pri 1,6-litrski različici pa bo najverjetneje potrebna večji tehnični poseg," je dodal Susteck. Nemški urad za promet Bundeskraftfahrtamt se bo po njegovih besedah sicer samostojno odločila, kako bo ukrepala v primeru Volkswagen in koliko časa mu bo dala za odpravo nepravilnosti.

Po podatkih nemške vlade je bilo v Evropi prodanih 3,6 milijona vozil s spornim 1,6-litrskim dizelskim motorjem. Volkswagen pa je priznal, da so poseben računalniški program namenjen prirejanju izpuhov na uradnih testih vgradili v enajst milijonov vozil na dizelski pogon po vsem svetu. V ZDA je takšnih avtomobilov pol milijona, gre pa za jette, passate, golfe in hrošče letnikov od 2009 naprej.

Podjetje je nečednosti priznalo 3. septembra, ko jim zvezna Agencija za zaščito okolja (EPA) in država Kalifornija nista hoteli izdati potrdil, ki so potrebna za prodajo vozil letnika 2016. Goljufanje so odkrili znanstveniki univerze Zahodna Virginija, ki so hoteli drugim proizvajalcem pokazati, da so lahko motorji na dizelski pogon okolju prijazni. Namesto tega so odkrili škandal epskih razsežnosti, ki je uničil zaupanje v nemškega proizvajalca avtomobilov.

STA


Najbolj brano