Volkswagen mora zaradi škandala v ZDA plačati 15 milijard dolarjev

Delnice trenutno največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov Volkswagwen so se v ponedeljek pocenile za 17 odstotkov, kar pomeni, da je podjetje izgubilo 15 milijard dolarjev tržne vrednosti. To je posledica prevare na testih emisij avtomobilov na dizelski pogon v ZDA. Volkswagen je zdaj zaradi kršitev okoljske zakonodaje v postopku preiskave.

Volkswagen je izdelal računalniški program, ki omeji izpuhe 
škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med 
normalno vožnjo pa se omejitev izklopi. Podjetje je to na 
ameriškem trgu počelo sedem let. Foto: Wikipedia
Volkswagen je izdelal računalniški program, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se omejitev izklopi. Podjetje je to na ameriškem trgu počelo sedem let. Foto: Wikipedia

NEW YORK > Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je sporočila, da širi preiskavo tudi na druge proizvajalce avtomobilov, ki v ZDA prodajajo vozila z dizelskimi motorji. Kazni, ki jih bo izrekla Volkswagnu, lahko nanesejo približno 18 milijard dolarjev.

Posebno preiskavo napovedujejo tudi evropski regulatorji, glavni izvršni direktor podjetja Martin Winterkorn pa je obljubil sodelovanje s preiskavami, ko se je opravičil za izdajo zaupanja strank in javnosti.

Precej ironično je, da so Volkswagen na laži ujeli okoljevarstveniki, ki so želeli s testiranjem emisij dokazati, da so lahko tudi dizelski motorji okolju prijazni in spodbuditi ostale proizvajalce, naj sledijo Volkswagnovemu vzoru.

Mednarodni svet o čistem transportu je potem odkril, da vozila v resnici med vožnjo izpustijo v ozračje 40 odstotkov več škodljivih snovi, kot to dovoljujejo standardi EPA, ki so v ZDA glede dizla višji od evropskih. Okoljevarstveniki so podjetje prijavili EPA in kalifornijskim regulatorjem, ki so obtožbo objavili v petek.

Volkswagen je izdelal računalniški program, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se omejitev izklopi. Podjetje je to na ameriškem trgu počelo sedem let.

Prodaja Volkswagnovih avtomobilov na dizelski pogon je v ZDA zdaj ustavljena, vpoklicati pa jih bo treba približno pol milijona. Gre za Volkswagnove jette, hrošče, golfe in passate letnika 2014 in 2015 ter Audije A3, letnike od 2009 do 2015. Na škandal se je z zaskrbljenostjo odzval tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, pri preiskavi sodeluje pravosodno ministrstvo ZDA, zaslišanja pa že napovedujejo tudi v kongresu.

STA


Najbolj brano