Volkswagen lani z rekordno prodajo

Največji evropski proizvajalcev avtomobilov, nemški Volkswagen, je na ravni skupine lani zabeležil rekordne prihodke od prodaje in dobiček iz poslovanja.

Največji evropski proizvajalcev avtomobilov, nemški Volkswagen, je na ravni skupine lani zabeležil rekordne prihodke od prodaje in dobiček iz poslovanja. Foto: Wikipedia
Največji evropski proizvajalcev avtomobilov, nemški Volkswagen, je na ravni skupine lani zabeležil rekordne prihodke od prodaje in dobiček iz poslovanja. Foto: Wikipedia

WOLFSBURG > Prihodki so bili z 202,5 milijarde evrov za 2,8 odstotka višji kot leto prej, dobiček iz poslovanja pa se je zvišal za 8,8 odstotka na 12,7 milijarde evrov, je družba objavila na spletni strani.

Čisti dobiček se je medtem okrepil za 19,6 odstotka na 10,85 milijarde evrov. Volkswagen je lani prodal 10,217 milijona vozil, kar je pet odstotkov več kot leta 2013.

Uprava družbe se je v luči uspešnega lanskega poslovnega leta odločila predlagati višje dividende. Tako bo na letni skupščini predlog, da se dividenda poveča za 20 odstotkov na 4,80 evra za navadno delnico, medtem ko se bo dividenda za prednostne delnice povišala na 4,86 evra.

“Na leto 2014 lahko gledamo z zadovoljstvom: kljub težavnemu poslovnemu okolju, smo dosegli postavljene cilje,” je v sporočilu za javnost zapisal prvi mož družbe Martin Winterkorn.

Uprava sicer pričakuje, da bo prodaja letos rasla zmerno, odvisno od pogojev na trgu. Po ocenah naj bi se prihodki od prodaje zvišali za štiri odstotke, dobiček iz poslovanja pa med 5,5 in 6,5 odstotka.

STA


Najbolj brano