Volkswagen bo ukinil 30.000 delovnih mest

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je danes napovedal, da bo do leta 2025 po vsem svetu ukinil 30.000 delovnih mest, od tega 23.000 v Nemčiji. S tem naj bi prihranil približno 3,7 milijarde evrov letno do leta 2020.

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je danes napovedal, da bo do leta 2025 po vsem svetu ukinil 30.000 
delovnih mest, od tega 23.000 v Nemčiji. Foto: Vir: Wikipedia
Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je danes napovedal, da bo do leta 2025 po vsem svetu ukinil 30.000 delovnih mest, od tega 23.000 v Nemčiji. Foto: Vir: Wikipedia

WOLFSBURG > Volkswagen se je znašel v velikih težavah, potem ko je septembra lani priznal, da je motorje milijonov dizelskih vozil po vsem svetu opremil z goljufivo programsko opremo, ki je zagotavljala nižje izpuste od dejanskih v času uradnih testiranj. Zaradi škandala bo moral koncern plačati milijarde kazni in odškodnin, prav tako ga bodo po žepu močno udarili vpoklici in popravila prizadetih vozil.

Po vsem svetu Volkswagen trenutno zaposluje več kot 624.000 ljudi, v domači Nemčiji ima 282.000 zaposlenih. Kot so zagotovili v koncernu, bo zmanjševanje števila zaposlenih upoštevalo socialno dimenzijo.

"Ta pakt je za Volkswagen velik korak naprej, zagotovo eden največjih v zgodovini koncerna," je poudaril prvi mož znamke Volkswagen Herbert Diess. "V številnih regijah trenutno nismo dobičkonosni," je opozoril. Tako namerava koncern skrčiti birokracijo in odpraviti dvojno delo. Tako imenovani pakt za prihodnost naj bi bil tudi prvi korak v smeri nove tržne strategije.

Sprejem teh ukrepov je bil pogoj za investicijski načrt koncerna do leta 2021, o katerem v Wolfsburgu razpravlja nadzorni svet. Z milijardnimi investicijami se želi Volkswagen pripraviti na svetlejšo prihodnost. Tako naj bi ob odpuščanju hkrati ustvarili 9000 novih delovnih mest.

STA


Najbolj brano