Vodjo Pegide odnesle hitlerjevske brčice

Vodja gibanja Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda (Pegida) Lutz Bachmann je danes napovedal svoj odstop z vrha gibanja, potem ko je javnost in lastne vrste razburil z objavo fotografije, na kateri je on s hitlerjevskimi brčicami in frizuro.

Vodja gibanja Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda (Pegida) Lutz Bachmann. Foto: Vir: Spiegel
Vodja gibanja Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda (Pegida) Lutz Bachmann. Foto: Vir: Spiegel

DRESDEN > Da odstopa z vrha Pegide, je Bachmann popoldne potrdil za največji nemški dnevnik Bild, to pa je za druge medije kasneje potrdila tudi tiskovna predstavnica gibanja Kathrin Oertel.

Fotografija oz. selfi 41-letnega prvega moža Pegide s hitlerjevskimi brčicami in frizuro, ki ga je ta objavil na Facebooku, je poskrbela za veliko nezadovoljstva znotraj Pegide.

Hkrati je tožilstvo v Dresdnu danes sporočilo, da proučuje, ali je Bachmann s svojimi do tujcev sovražnimi objavami na Facebooku storil kaznivo dejanje. Bachmann je sicer pojasnil, da je šlo le za šalo.

Bachmann je trenutno pod policijsko zaščito, saj je prejel grožnje s smrtjo, zaradi katerih je tudi odpadel za ponedeljek napovedan protest privržencev Pegide v Dresdnu.

Za danes pa je v Leipzigu napovedan nov Pegidin shod, na katerem pričakujejo rekordno veliko množico. Ugiba se o okoli 40.000 udeležencih. Po drugi strani naj bi kar 19 shodov proti Pegidi privabilo skupno kakih 60.000 ljudi.

Za varnost skrbi kar 4000 policistov, kar je največ v Leipzigu od ponovne združitve Nemčije pred četrt stoletja.

STA


Najbolj brano