Vodji britanskih laburistov Corbynu poslanci stranke izglasovali nezaupnico

Poslanci britanske laburistične stranke so danes izglasovali nezaupnico svojemu vodji Jeremyju Corbynu. Nezaupnico, ki sicer ni obvezujoča, je podprlo 172 poslancev, proti pa jih je glasovalo 40. Corbyn je v odzivu znova zavrnil odstop.

Jeremy Corbyn Foto: Wikipedia/Garry Knight
Jeremy Corbyn Foto: Wikipedia/Garry Knight

LONDON > “60 odstotkov članov stranke in privržencev me je demokratično izvolilo za vodjo naše stranke zaradi nove politike in ne bom jih izdal z odstopom. Današnje glasovanje poslancev nima ustavne legitimnosti,” je dejal Jeremy Corbyn. Glasovanje je sicer neobvezujoče in o njegovi usodi na čelu stranke odločajo člani stranke.

Glasovanje je sledilo porazu na četrtkovem referendumu o članstvu Otoka v EU, po katerem je laburistično vlado v senci zapustila več kot polovica članov.

Naslednik Davida Camerona na čelu britanske vlade bo znan 9. septembra, potem ko bodo kandidati najkasneje do četrtka vložili nominacije, je danes sporočila njegova konservativna stranka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odbor stranke, pristojen za volitve strankarskega vodstva, je sicer v ponedeljek kot datum objave novega premierja predlagal 2. september. Sedaj so ta datum zamaknili. Kandidature bodo sicer lahko začeli vlagati v sredo. Cameron je po četrtkovem referendumu, na katerem so britanski volivci izglasovali odhod iz EU, napovedal odstop s premierskega položaja. Kot najverjetnejšega prihodnjega vodjo konservativcev in s tem premierja se že dalj časa omenja bivšega londonskega župana Borisa Johnsona, ki je bil eden izmed vodilnih ljudi v taboru, ki je pred referendumom vodil kampanjo za izstop Otoka iz EU.

Laburistično vlado v senci je doslej zapustilo več kot 20 od 28 ministrov. Kot zadnja je odšla ministrica v senci, pristojna za pravosodje, Andy Slaughter, ki je Corbyna pozvala, naj odide. Njegove nasprotnike je zmotilo predvsem neustrezno vodenje kampanje za obstanek v EU.

Corbynovi zavezniki so sicer njegove kritike pozvali, naj podajo predlog za strankarske volitve, če ga želijo izzvati. Finančni minister v senci John McDonnell je dejal, da Corbyn “ne gre nikamor”, kritike pa je obtožil “rušenja demokracije”, poroča britanski BBC.

Vodja laburistov je sicer medtem že imenoval nove člane laburistične vlade v senci.

STA


Najbolj brano