Vodja talibanov pozdravil mirovne pogovore s Kabulom

Voditelj talibanov Mula Omar je včeraj prvič pozdravil mirovne pogovore med talibani in afganistanskimi oblastmi. Kot je dejal, gre za “legitimen islamski pristop” s ciljem končati oborožene spopade v Afganistanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 Prvi uradni mirovni pogovori, ki naj bi končali več kot 13 let 
trajajoč konflikt v Afganistanu, so se začeli pred tednom dni 
v Pakistanu. Poleg predstavnikov Kabula in talibanskih 
upornikov so kot opazovalci na njih sodelovali še predstavniki ZDA in Kitajske. Foto: Wikipedia
Prvi uradni mirovni pogovori, ki naj bi končali več kot 13 let trajajoč konflikt v Afganistanu, so se začeli pred tednom dni v Pakistanu. Poleg predstavnikov Kabula in talibanskih upornikov so kot opazovalci na njih sodelovali še predstavniki ZDA in Kitajske. Foto: Wikipedia

ISLAMABAD > Prvi uradni mirovni pogovori, ki naj bi končali več kot 13 let trajajoč konflikt v Afganistanu, so se začeli pred tednom dni v Pakistanu. Glede vsebine pogovorov, ki so trajali vso noč s četrtka na petek, je malo znanega.

Poleg predstavnikov Kabula in talibanskih upornikov so kot opazovalci na njih sodelovali še predstavniki ZDA in Kitajske. Naslednji krog naj bi sledil avgusta v Dohi.

Neformalni pogovori med afganistanskimi oblastmi in talibani so potekali že tudi v preteklosti, tokratni pa so prvi uradni.

Mula Omar je v svojem letnem sporočilu, objavljenem pred koncem muslimanskega svetega meseca ramazana, prvič v 13 letih pozdravil mirovna pogajanja.

Čeprav v sporočilu pogovorov ni neposredno omenil, pa je zapisal, da po islamski tradiciji “mirovni pogovori z nasprotniki niso prepovedani”. “Cilj naših političnih prizadevanj je doseči konec okupacije,” je zapisal na spletni strani talibanov.

STA


Najbolj brano