Vodja nemških kriminalistov: Begunska kriza vse bolj ogroža notranjo varnost Nemčije

Predsednik nemškega Zveznega kriminalističnega urada (BKA) Holger Münch je danes v intervjuju za nemški tednik Focus opozoril, da aktualna begunska kriza vse bolj ogroža notranjo varnost Nemčije. Krepijo se konflikti med prosilci za azil, krepi se desničarski ekstremizem, obstajajo pa tudi namigi o morebitnih teroristih med migranti, svari Münch.

Predsednik nemškega Zveznega kriminalističnega urada 
(BKA) Holger Münch je danes v intervjuju za nemški tednik 
Focus opozoril, da aktualna begunska kriza vse bolj ogroža 
notranjo varnost Nemčije. Foto: STA
Predsednik nemškega Zveznega kriminalističnega urada (BKA) Holger Münch je danes v intervjuju za nemški tednik Focus opozoril, da aktualna begunska kriza vse bolj ogroža notranjo varnost Nemčije. Foto: STA

BERLIN > Holger Münch je poudaril, da je trenutna situacija težavna in napeta ter je zato treba čim prej vzpostaviti “urejene postopke in stabilne strukture”.

Po njegovih besedah drastično narašča število napadov na nastanitvene centre beguncev. Doslej je BKA je naštel 600 napadov na te centre, od teh jih je imelo 543 skrajno desničarsko ozadje. V skoraj 50 primerih je šlo za netenje požarov. V nekaj primerih je prišlo tudi do poškodovanih. Šef BKA ne izključuje niti napadov s smrtnim izidom.

BKA je poleg tega prejela približno 100 namigov o morebitnih teroristih, ki naj bi s sedanjimi begunskimi tokovi dosegli Nemčijo. V večini primerov se sum sicer ni potrdil, a po besedah Müncha trenutno preverjajo približno deset primerov, pri katerih se je pojavil sum sodelovanja v vojnih zločinih v tujini in članstva v terorističnih združbah.

Münch je še opozoril, da v Nemčiji živeči islamisti okrepljeno rekrutirajo mlade prosilce za azil. Doslej so v BKA zabeležili približno 40 poskusov vzpostavitve stikov, pri čemer so skrajni salafisti mlade prosilce poskušali novačiti. “V tem vidimo veliko tveganje,” svari Münch, saj bi se lahko pojavila nevarnost, da bi se “mladi migranti, ki se jim v Nemčiji ne bi uresničili upi, lahko nekoč pridružili salafističnim skupinam, se radikalizirali in izvajali nasilna dejanja”.

STA


Najbolj brano