Vodja IMF Grčiji: Konec meseca ne bo milosti

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je danes Grčijo posvarila, da pri obravnavi njene finančne obveznosti v vrednosti 1,6 milijarde evrov, ki jo mora izpolnili konec meseca, ne bo milosti.

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je danes Grčijo posvarila, da pri obravnavi njene 
finančne obveznosti v vrednosti 1,6 milijarde evrov, ki jo mora 
izpolnili konec meseca, ne bo milosti. Foto: Wikipedia
Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je danes Grčijo posvarila, da pri obravnavi njene finančne obveznosti v vrednosti 1,6 milijarde evrov, ki jo mora izpolnili konec meseca, ne bo milosti. Foto: Wikipedia

LUXEMBOURG > IMF bo neplačilo obveznosti po besedah Christine Lagarde obravnaval kot plačilno nesposobnost.

Možnosti za dogovor Grčije in posojilodajalcev o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč do konca tega meseca so majhne, je danes v Luksemburgu ocenil finančni minister Dušan Mramor. Najboljši rezultat tako za Grčijo kot za celotno EU in širše bi bil seveda smiseln dogovor, je izpostavil. Mramorjevo sporočilo Grčiji je sicer enako kot vselej od februarja naprej: pripravljeni smo na določene kompromise, a Grčija mora skozi proces strukturnih sprememb, kot so šle vse države, tudi Slovenija, v obdobju krize.

“Nobenega obdobja milosti ne bo ... Nobenega odloga za mesec ali dva,” je dejala Lagardova v Luksemburgu, kjer se danes sestajajo finančni ministri držav v območju evra.

Če Grčija konec meseca ne bi poravnala svoje obveznosti, bi to po njenih besedah pomenilo plačilno nesposobnost. “Upam, da se to ne bo zgodilo, resnično upam,” je dodala.

Vodja IMF je tudi izpostavila, da upniki od Grčije ne pričakujejo rezanja majhnih pokojnin, ampak vzdržen program financiranja pokojnin.

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v zelo napetem ozračju razpravljali o Grčiji. Na potezi je Grčija, pravijo posojilodajalci, ki od države pričakujejo razumnost. Vsi ocenjujejo, da so možnosti za odločitve danes majhne.

Ker časa za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč državi v izogib bankrotu ni več, pogajanja pa so zastala, se stopnjujejo ugibanja o kriznih scenarijih.

Grčija je sicer danes zavrnila nadzor kapitalskih tokov za ustavitev odtoka denarja, ki zaradi negotovosti dre iz bank. Govorec grške vlade Gabriel Sakelaridis je dejal, da uvedba nadzora kapitalskih tokov ne pride v poštev in da so denarne vloge varne.

Medtem ko grški politiki mirijo ljudi, da so njihov denar, pokojnine in plače varne, podatki grške centralne banke kažejo, da so Grki z bančnih računov v prvih petih mesecih tega leta dvignili približno 30 milijard evrov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v bundestagu poudarila, da so še možnosti za dogovor, če bo politična volja na grški strani, in zatrdila, da želi Grčijo v območju evra.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa je opozoril, da rešitev ni le mogoča, ampak nujna.

STA


Najbolj brano