Vodja Arabske lige za oblikovanje arabskih sil proti terorizmu

Vodja Arabske lige Nabil al Arabi je danes v Kairu pozval k oblikovanju skupnih arabskih vojaških sil za boj proti terorizmu.

Vodja Arabske lige  je danes v Kairu pozval k oblikovanju skupnih arabskih vojaških sil za boj proti terorizmu. Foto: Wikipedia
Vodja Arabske lige je danes v Kairu pozval k oblikovanju skupnih arabskih vojaških sil za boj proti terorizmu. Foto: Wikipedia

KAIRO >Obstaja nujna potreba po oblikovanju skupnih arabskih sil, ki bi bile večnamenske in sposobne hitrega posredovanja v boju terorizmu in dejavnostim terorističnih skupin ter za pomoč mirovnim operacijam,” je dejal Nabil al Arabi.

Na rednem zasedanju zunanjih ministrov članic Arabske lige je tudi izpostavil pomen sodelovanja na področjih, povezanih z zaščito varnosti in izmenjave informacij med arabskimi državami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov namestnik Ahmed Ben Heli je novinarjem minuli teden dejal, da se bodo voditelji Arabske lige osredotočili na oblikovanje tovrstnih skupnih sil na letnem vrhu, ki je napovedano za 28. in 29. marec v Šarm el Šejku.

Tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je pozval k oblikovanju teh sil. Meni, da so potrebne za soočenje z varnostnimi grožnjami v regiji, kjer imajo džihadisti Islamske države pod nadzorom pomembne dele Sirije in Iraka, ozemlje pa pridobivajo tudi v Libiji, sosedi Egipta.

Konec februarja je Sisi dejal, da o podpori oblikovanju skupnih arabskih sil razmišlja vrsta članic Arabske lige, med drugim Savdska Arabija, Kuvajt, Združeni arabski emirati in Jordanija. Več arabskih držav sicer sodeluje tudi v mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, ki izvaja letalske napade na položaje Islamske države v Siriji.

Egipt je medtem sam začel izvajati letalske napade na položaje Islamske države v Libiji, kjer so februarja džihadisti ubili 21 kristjanov, večinoma egiptovskih Koptov.

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström, ki so jo kot častno gostjo povabili na današnje ministrsko zasedanje Arabske lige, potem ko je Švedska oktobra lani priznala Palestino, pa je povedala, da ji je Savdska Arabija preprečila, da bi imela govor. Kot je povedala za švedsko tiskovno agencijo TT, so ji povedali, da ne želijo, da bi imela govor, ker je v njem Švedska izpostavila stališče do stanja demokracije in človekovih pravic v regiji.

V govoru, ki ga je objavilo švedsko zunanje ministrstvo, ni omenjena Savdska Arabija niti feministična zunanjepolitična agenda ministrice, izpostavila pa je svobodo zborovanj, vere in izražanja ter pravice žensk.

Wallströmova je sicer januarja kritizirala Savdsko Arabijo zaradi obsodbe blogerja Raefa Badavija na tisoč udarcev in deset let zapora zaradi žalitve islama.

STA


Najbolj brano