Voditelji v Parizu odprli podnebno konferenco

V Parizu je več kot 150 svetovnih voditeljev odprlo podnebno konferenco, na kateri naj bi do 11. decembra oblikovali nov globalni podnebni dogovor. “Uspeh še ni zagotovljen, a je na dosegu roke,” je poudaril francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je prevzel predsedovanje konferenci.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius Foto: Wikipedia
Francoski zunanji minister Laurent Fabius Foto: Wikipedia

PARIZ > Znanstveniki svarijo, da mora svet nujno nasloviti problem globalnega segrevanja temperature, sicer se mora človeštvo pripraviti na katastrofalne posledice, kot so suše, poplave in dvig morske gladine. 196 pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) - 195 držav in EU - želi v Parizu doseči dogovor, s katerim bi dvig temperature omejili na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

Na kocki usoda človeštva

Konferenca se je začela v nedeljo s prvimi pogajanji delegatov, danes pa naj bi kolesje pognali svetovni voditelji, med njimi tudi slovenski premier Miro Cerar. Voditelje sta ob prihodu pozdravila francoski predsednik Francois Hollande in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Dogajanje na prizorišču Le Bourget na obrobju Pariza sicer poteka pod izredno strogimi varnostnimi ukrepi po nedavnih terorističnih napadih v francoski prestolnici.

Konferenca se je z uradnim odprtjem in izvolitvijo predsedujočega začela ob 10. uri, kasneje so se z minuto tišine spomnili žrtev napadov. Osrednji vsebinski del današnjega Dneva voditeljev bo potekal med 15. in 18. uro.

“Na tej konferenci je na kocki usoda človeštva. Po napadih v Franciji se moramo lotiti nujnih prioritet in se odzvati na izziv terorizma, a hkrati tudi delovati dolgoročno,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v pogovoru za francoske medije pred konferenco poudaril Hollande. Prepričan je, da bo voditelje zgodovina sodila po dogovoru - ali odsotnosti dogovora - v Parizu.

ZDA in Kitajska največji proizvajalki toplogrednih plinov

Svetovni voditelji ne izgubljajo časa. Ameriški predsednik Barack Obama je takoj po pristanku v Parizu najprej obiskal eno od prizorišč terorističnih napadov, koncertno dvorano Bataclan, nato pa se srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Kitajska, ki je bila eden glavnih krivcev za propad globalnih podnebnih pogajanj v Koebenhavnu leta 2009, je tokrat pripravljena prevzeti svoj del odgovornosti.

“Na nobenem drugem področju naša koordinacija ni bila bolj nujna in bolj plodna,” je poudaril Obama. “Kot dve največji proizvajalki toplogrednih plinov smo oboji prepričani, da je delovanje naša odgovornost,” je dodal.

Pravica revnih do uporabe premoga

Bolj problematična bi lahko bila Indija, četrta največja proizvajalka toplogrednih plinov na svetu. Indijski premier Narendra Modi je v prispevku za današnji časnik Financial Times opozoril, da imajo revne države pravico do uporabe premoga pri spodbujanju rasti svojih gospodarstev. “Življenjski slog nekaterih ne sme zatreti priložnosti za številne, ki so še vedno na prvih klinih lestve razvoja,” je zapisal.

Do začetka podnebne konference je svoje načrte prostovoljnih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam predložilo 183 držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Večina strokovnjakov verjame, da bo novi podnebni dogovor dosežen, vprašanje pa je, kako zavezujoč in ambiciozen bo.

STA


Najbolj brano