Voditelji držav zahodne Afrike za prepoved burk

Voditelji držav Zahodne Afrike so se danes zavzeli za prepoved burk in nikabov, da bi tako ustavili vse večje število žensk med samomorilskimi napadalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari Foto: Wikipedia
Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari Foto: Wikipedia

ABUJA > Za to so se dogovorili voditelji članic Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas) ob koncu dvodnevnega vrha v Abuji. Kot je povedal predsednik komisije Ecowasa, Kadre Desire Ouedraogo, so se dogovorili za sprejem takih ukrepov, ki bi ženskam “prepovedali oblačila, ki ne bi dovoljevala varnostnemu osebju, da se prepriča o njihovi identiteti”.

S tem naj bi odgovorili na nove taktike, ki jih v terorističnih napadih v Nigeriji uporablja islamistična skupina Boko Haram. V zadnjih mesecih uporabljajo vse več mladih deklet, ki pod oblačili skrivajo eksploziv. Podobno taktiko je Boko Haram uporabljal tudi v Kamerunu, Čadu in Nigru, kjer so se letos že odločili za prepoved nošnje oblačil, ki zakrivajo obraz muslimank.

Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari se je zavezal, da bo zatrl Boko Haram do konca leta. Vendar pa mu to več kot očitno ne bo uspelo, saj džihadisti praktično vsakodnevno izvajajo napade in pokole. V sredo so bili na nadzorni točki na severovzhodu Nigerije ubiti moški in štiri samomorilske napadalke, potem ko ena aktivirala eksploziv, ki ga je imela na sebi.

O prepovedi nošenja burk in nikaba v javnosti sicer danes razpravljajo tudi v slovenskem parlamentu, a kot kaže za zdaj, predlog opozicijske SDS ne bo dobil zadostne podpore.

STA


Najbolj brano