Voditelja Rdečih Kmerov zaradi zločinov proti človečnosti v dosmrtni zapor

Posebno sodišče v Kambodži je nekdanja voditelja režima Rdečih Kmerov spoznalo za kriva zločinov proti človečnosti in ju obsodilo na dosmrtni zapor. Gre za prvo obsodbo najvišjih voditeljev krvavega režima, pod katerim je med letoma 1975 in 1979 umrlo dva milijona ljudi. Dvojica je že napovedala pritožbo na obsodbo.

Zloglasni zapor Tuol Sleng v Phnom Penhu Foto: Wikipedia
Zloglasni zapor Tuol Sleng v Phnom Penhu Foto: Wikipedia

PHNOM PENH > Sodnik skupnega sodišča Kambodže in Združenih narodov je po dveh letih sojenja razsodil, da sta nekdanji predsednik Demokratične Kampučije Khieu Samphan in Nuon Cheu, ki je bil desna roka voditelja Pola Pota, kriva zločinov proti človečnosti, političnega preganjanja in številnih drugih nečloveških dejanj. Z obsodbo na dosmrtni zapor je sodišče sledilo predlogu tožilstva.

Dvojica, 88-letni Chea oziroma “brat številka dve” in 83-letni Samphan oziroma “brat številka štiri”, se bosta glede na napovedi njunih odvetnikov na razsodbo pritožila. A kot je še pred tem dejal sodnik Nil Nonn, bosta zaradi hudih zločinov ostala v priporu do pravnomočnosti obsodbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Chea in Samphan sta prva nekdanja voditelja krvavega režima, ki sta bila obsojena. Pred tem je bil na istem sodišču obsojen še Kaing Guek Eav oziroma “tovariš Duch”, ki je vodil zloglasni zapor Tuol Sleng, kjer so izvajali mučenja in usmrtili najmanj 15.000 ljudi. Danes 71-letni Duch je bil leta 2010 obsojen na 35 let zapora, leta 2012 pa so mu kazen podaljšali na dosmrtni zapor.

Današnja sodba bo najverjetneje prinesla določeno zadoščenje vsem tistim, ki so preživeli režim Rdečih Kmerov, pod katerim je zaradi pobojev, zgaranosti ali stradanja umrla četrtina prebivalstva. Na sodišču v Phnom Penhu je danes razglasitev razsodbe spremljalo približno 900 ljudi, od tega nekaj deset preživelih iz obdobja režima.

Obsojenca sta ves čas sojenja zanikala, da bi vedela za zločine. Oba sta kljub temu izrazila obžalovanje za trpljenje, ki so ga v obdobju Rdečih Kmerov doživeli Kambodžani.

Sodišče je proces proti Cheu in Samphanu razdelilo na dva primera, da bi tako doseglo vsaj kakšno obsodbo proti ostarelima obtožencema. Danes je tako izreklo sodbo v prvem delu, ki se je ukvarjal predvsem s prisilnimi deportacijami iz Phnom Penha, ko so Rdeči Kmeri prevzeli oblast. Drugi del procesa, ki se je začel minuli teden, se bo posvečal predvsem obtožbam za genocid.

STA


Najbolj brano