Višegrajska skupina proti obveznim kvotam za begunce

Predsedniki vlad držav članic Višegrajske skupine, Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske, so danes znova zavrnili obvezne kvote znotraj EU za sprejem beguncev. “To je nesprejemljivo. Na evropski ravni je potrebno doseči prostovoljni dogovor,” so po srečanju v Pragi poudarili Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Ewa Kopacz in Viktor Orban.

Viktor Orban Foto: STA
Viktor Orban Foto: STA

PRAGA > V skupni izjavi so se predsedniki Višegrajske skupine tudi zavzeli za boljši nadzor nad zunanjimi mejami EU in čimprejšnjo ureditev centrov za registracijo beguncev v posameznih državah. Poudarili so tudi, da je begunska kriza evropski problem in da je potrebno najti panevropsko rešitev.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI so tudi izrazili obžalovanje zaradi žrtev migracij in se zavzeli, da je težave potrebno reševati pri njihovem izvoru.

Madžarski premier Viktor Orban je tudi zavrnil, da se njegova država ne obnaša solidarno. “Zavarovati moramo naše državljane in jim zagotoviti varnost,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencija dpa.

Predsedniki vlad Češke, Poljske in Slovaške so ob tem po navedbah MTI izrazili solidarnost z Madžarsko in ji ponudili pomoč pri premagovanju begunske krize.

Češka in Slovaška sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Pragi danes tudi predlagali vzpostavitev železniških koridorjev za sirske begunce od Madžarske do Nemčije.

“Češka in Slovaška lahko vzpostavita železniške koridorje za sirske begunce, ki potujejo od Madžarske do Nemčije, če bosta Budimpešta in Berlin to podprla,” je na ločeni novinarski konferenci v Pragi dejal češki notranji minister Milan Chovanec.

STA


Najbolj brano