Violeta Bulc zadnji košček Junckerjeve sestavljanke

Jean-Claudu Junckerju je uspelo v predvidenih rokih sestaviti novo Evropsko komisijo. Potrditev Evropskega parlamenta naj bi zanjo dobil danes. V novo ekipo, ki bo Evropejcem naslednjih pet let posredno krojila življenje, se je po predsinočnjem zaslišanju uspelo prebiti tudi Violeti Bulc.

Violeta Bulc je včeraj dobila potrditev na pristojnem odboru Evropskega parlamenta, s čimer je Evropska komisija preskočila še zadnjo oviro na poti do današnjega glasovanja Foto: STA
Violeta Bulc je včeraj dobila potrditev na pristojnem odboru Evropskega parlamenta, s čimer je Evropska komisija preskočila še zadnjo oviro na poti do današnjega glasovanja Foto: STA

STRASBOURG > Violeta Bulc je šla skozi sito pristojnega odbora včeraj dopoldne. Ker ni bila problematična kandidatka in ker večjih nasprotovanj ob njenem predsinočnjem nastopu ni bilo, so ji zeleno luč prižgali kar koordinatorji političnih skupin, tako da vsem članom odbora o njej ni bilo treba glasovati.

Bulčeva je šla skozi

Predsednik odbora za promet Michael Cramer iz vrst Zelenih je sicer vtise o Bulčevi strnil takole: “Na splošno je naredila dober vtis kot človek in prijazna oseba. Njeni odgovori so bili večinoma splošni, pogrešali smo nekaj konkretnih argumentov.” Med člani odbora, ki so zasliševali Bulčevo, je prevladala ocena, da se bo oseba, ki se je bila sposobna v štirih dneh pripraviti na zaslišanje, sposobna tudi na novi funkciji učiti in prilagajati.

Z nastopom Bulčeve so bili zadovoljni tudi v Sloveniji, in to tako na levem kot na desnem političnem polu. Slovenija je z njo opravila popravni izpit in vsaj nekoliko tudi slab vtis, ki ga je pustila Alenka Bratušek.

Premier Miro Cerar je včeraj ocenil, da se je Violeta Bulc odrezala odlično. “Veseli nas lahko, da smo dobili kandidatko za članico Evropske komisije s pomembnim resorjem,” je dejal Cerar, ki je sicer tudi v primeru Bratuškove kot razlog, zakaj ne ukrepa proti njeni kandidaturi za komisarko, poudarjal, da je Slovenija z njo dobila pomemben položaj, eno od sedmih podpredsedniških mest. Po nastopu Bulčeve se je oglasila tudi Bratuškova. Čestitala ji je in ji zaželela uspešno delo.

Na ražnju pet, pečena le ena

Od prve predstavitve komisarskih kandidatov do današnjega finalnega glasovanja o celotni komisarski ekipi je preteklo več kot 40 dni, v katerih pa Jean-Claude Juncker, kljub nekaterim nasprotovanjem in pogojevanjem evropskih poslancev, kart ni bistveno premešal. Pravzaprav jih je premešal le v primeru in zaradi Slovenije, po tistem, ko je Bratuškova po neuspešnem nastopu pred odboroma za okolje in energetiko odstopila sama.

Skupaj z Bratuškovo so bili na parlamentarnem ražnju še štirje komisarski kandidati: Britanec Jonathan Hill, Francoz Pierre Moscovici, Španec Miguel Arias Canete in Madžar Tibor Navracsics. Na koncu Juncker niti Madžaru, ki ga je odbor zaradi funkcije v vladi Viktorja Orbana ocenil kot neprimernega za področje izobraževanja in kulture, ni zamenjal resorja, pač pa mu iz resorja le odvzel področje državljanstva. “Na koncu je bilo veliko dima, a zelo malo ognja, in sicer zaradi realpolitičnega mešetarjenja med največjima skupinama S&D in EPP: v S&D so želeli ohraniti Moscovicija, v zameno so pristali na Hilla in Caneteja. Bratuškova je bila idealna žrtev za malo parlamentarnega razkazovanja mišic,” je pred dnevi ocenila bruseljska svetovalna družba FTI Consulting.

Drugačna komisija

Nova Evropska komisija bo, če bo danes potrjena v parlamentu, petletni mandat nastopila prvega novembra. Juncker si je delovanje svoje ekipe zamislil precej drugače, kot je komisija delovala do sedaj, zato se porajajo številna opozorila, da se ideje v praksi ne bodo obnesle.

Komisija bo del svoje moči od predsednika prenesla na sedem podpredsednikov, ki ne bodo imeli svojih resorjev, pač pa bodo usklajevali delo komisarjev in uresničevali prednostne projekte komisije. Pomisleki se vrstijo tudi na razdelitev področij dela, saj naj bi se delo v nekaterih primerih prekrivalo, kar bi lahko vodilo tudi v boj za moč med različnimi resorji.

JANA KREBELJ, STA


Najbolj brano