Violeta Bulc s kolesom v Evropski parlament

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes prikolesarila v Evropski parlament na slovesnost ob zagonu Evropskega kolesarskega foruma. Gostitelj dogodka, evropski poslanec Michael Cramer je ob tem izpostavil, da je Violeta Bulc prva komisarka, ki je na kak dogodek v parlamentu prikolesarila, kar priča o pomenu kolesarjenja za novo komisijo.

Violeta Bulc se je  Evropski parlament pripeljala s kolesom Foto: Twitter/Violetabulc
Violeta Bulc se je Evropski parlament pripeljala s kolesom Foto: Twitter/Violetabulc

BRUSELJ > Violeta Bulc je v parlament prikolesarila skupaj z Michaelom Cramerjem, predsedujočim parlamentarnemu odboru za promet, in predsednikom Evropske kolesarske zveze Manfredom Neunom, ki se je komisarki zahvalil za dober zgled.

Cilj: s kolesom na katerikoli vlak v Evropi

“To, da skupaj kolesarimo, pomeni, da se lahko pogovarjamo, kar pomeni, da lahko skupaj spodbujamo kolesarjenje,” je poudaril Neun in izpostavil, da kolesarjenje prinese evropskemu gospodarstvu 200 milijard evrov na leto.

Kolesarji so trikrat manj bolni in živijo pet let dlje, je poudaril Cramer in kot konkreten cilj, ki ga želi doseči v prihodnjih petih letih, izpostavil možnost, da bo lahko vsakdo vzel svoje kolo na kateri koli vlak v Evropi, tudi na hitri vlak.

Za Bulčevo je to smela ideja, ki pa je ne bo mogoče uresničiti čez noč. “Bomo videli, kaj lahko storimo ... Glavno vlogo igrajo potniki, ki so tudi volilci. Če bo dovolj kritičnega interesa, verjamem, da se bodo tudi ponudniki storitev temu odzvali,” je dejala.

Bulčeva še spoznava teren

Komisarka je izpostavila pomen kolesarjenja za boljše zdravje, za boljše razmere v mestih, sploh v prometnih konicah, za zmanjšanje izpustov ter tudi za gospodarsko rast, ustvarjanje služb in izvoz EU, tako proizvodov kot poslovnih modelov.

Bulčeva, ki zelo rada kolesari, kot je izpostavila tudi na zaslišanju v parlamentu, je v Bruslju danes prvič sedla na kolo. Povedala je, da kolesarjenje pogreša, a da mora Bruselj najprej bolje spoznati, nato pa upa, da bo priložnost tudi za to.

Forum, namenjen mreženju odločevalcev v EU, kolesarjev in vseh, ki si prizadevajo za vzdržno mobilnost v mestih, so ustanovili evropski poslanci, da bi izboljšali izmenjavo mnenj in pomen kolesarjenja v evropskih politikah.

Šoltes: Kolesar je odličen potrošnik

Dogodka se je udeležil tudi evropski poslanec Igor Šoltes, ki je poudaril priložnosti za gospodarstvo, ki jih ponuja 250 milijonov kolesarjev v Evropi. To je po njegovih besedah neizmeren bazen za ustvarjanje novih delovnih mest, turizem in ogromno drugih panog.

“Kolesar je odličen potrošnik, ker ne more s seboj nositi veliko prtljage, vedno pa ima lahko s seboj denarnico in mastercard,” je ponazoril Šoltes. Ob tem je izpostavil svojo idejo, za katero upa, da bo nekoč uresničena: kolesarska steza po Sloveniji, ki bi bila pozimi primerna za tek na smučeh.

Šoltes danes v parlament ni prikolesaril, tudi sicer v službo ne kolesari, temveč pešači, ker ni daleč, si pa vendarle želi kolo v Bruslju, saj je belgijska prestolnica po njegovih besedah zelo primerna za kolesarjenje, ker ni toliko snega, kot v Sloveniji.STA


Najbolj brano