Violeta Bulc med 100 najvplivnejšimi v pomorstvu

Evropska komisarka Violeta Bulc ne sega visoko samo na slovenskih lestvicah najbolj priljubljenih politikov, na katerih zaseda drugo mesto, ampak se je kot prva Slovenka prebila tudi na lestvico 100 najvplivnejših ljudi na svetu na področju pomorstva, ki jo oblikuje vodilni pomorski časopis na svetu Lloyds List.

Violeta Bulc  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Violeta Bulc  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LONDON > Violeta Bulc, evropska komisarka za transport, je skupaj s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager na 77. mestu lestvice najvplivnejših v svetovnem pomorstvu. Evropska komisija ima ogromen vpliv na pomorstvo, so ocenili pri časniku Lloyds List. Komisarka za transport, Slovenka Violeta Bulc, se zelo trudi, da bi pomorstvo dobilo še večjo vlogo, obenem pa evropska komisija v pomorsko agendo pospešeno vključuje okoljska vprašanja in druge, tudi manj priljubljene ukrepe. Med drugim si prizadeva, da bi evropski parlament čimprej sprejel omejitve glede izpustov ogljikovega dioksida tudi na področju pomorstva in podpira razvoj ladij, ki jih poganja zemeljski plin, so zapisali analitiki.

Vrh lestvice najvplivnejših v pomorstvu je bil v letu 2015, enako kot vseh šest let, odkar pripravljajo lestvico, rezerviran za trio iz danskega ladjarskega kolosa Maersk, to so Nils Andersen, Soren Skou in Kim Fejter. Vodilni v največjem kontejnerskem ladjarju na svetu so na prvem mestu tudi v letu, v katerem so razmere v pomorstvu šle samo iz slabega v še slabše. Alarmni zvonci sicer ne zvonijo samo pri Maersku, ampak pri vseh svetovnih ladjarjih, ki prevažajo kontejnerje, še bolj pa pri ladjarjih z razsutim tovorom: promet med Azijo in Evropo upada, ladijske voznine in s tem zaslužki so na zgodovinskem dnu, ladjarji morajo zmanjševati flote.

Na drugem mestu lestvice najbolj vplivnih v pomorstvu je dolgoletni naftni minister Savdske Arabije Ali al-Naimi. Cene nafte so lani padle za polovico v primerjavi z letom 2014. V veliki meri po zaslugi Savdske Arabije in njenega naftnega ministra; ta država pa proizvede skoraj devetino vse nafte na svetu in predstavlja tretjino skupne proizvodnje nafte v državah Opec. Za ladjarje je cenejše gorivo edina dobra novica v sicer težkih razmerah.

Na tretjem mestu pa sta Kitajca, vodilna pri največjih državnih ladjarjih, China Shipping Line in Cosco, Xu Lirong in Ma Zehua. Kitajska je pač najpomembnejša država v svetovnem pomorstvu. Za nameček pa sta kitajska državna ladjarja napovedala združitev.

Na lestvici najvplivnejših v pomorstvu je na 11. mestu ameriški predsednik Barack Obama. V Sloveniji je med uvrščenimi znan še Jochen Döhle (na 75. mestu) iz družbe Peter Döhle Schiffahrts iz nemškega Hamburga, ki je večinski lastnik portoroške Splošne plovbe. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano