Vesoljska kapsula Orion poletela v orbito

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes po enodnevni preložitvi iz Cape Canaverala na Floridi v orbito izstrelila vesoljsko kapsulo Orion. Gre za tesni polet kapsule, ki naj bi v prihodnjih letih v vesolje ponesla ljudi.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes po enodnevni preložitvi iz Cape Canaverala na Floridi v orbito izstrelila vesoljsko kapsulo Orion Foto: Nasa/Bill Ingalls
Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes po enodnevni preložitvi iz Cape Canaverala na Floridi v orbito izstrelila vesoljsko kapsulo Orion Foto: Nasa/Bill Ingalls

CAPE CANAVERAL > Kapsula brez posadke je v vesolje uspešno poletela ob 12.05 po srednjeevropskem času, so sporočili iz Kennedyjevega vesoljskega centra.

Če bo šlo vse po načrtih, bo Orion dvakrat poletel okrog Zemlje, pri čemer se bo povzpel do višine skoraj 6000 kilometrov. Sledil bo hiter spust proti Zemlji - v njeno atmosfero naj bi vstopil s hitrostjo blizu 30.000 kilometrov na uro, kar je podobno kot hitrost, ki bi jo dosegel ob vračanju z Lune. Na koncu bo s pomočjo padal kapsula pristala v vodah Tihega oceana.

Na težko pričakovan štiri ure in pol dolg testni polet bi morala poleteti že v četrtek, a ker je šlo več stvari narobe - pihal je veter, imeli pa so tudi tehnične težave -, se je Nasa odločila za preložitev.

Orion naj bi nadomestil vesoljska plovila Apollo, ki so se "upokojila" leta 2011 - odtlej ljudi v vesolje ni poneslo nobeno ameriško plovilo. Astronavte in kozmonavte je tako na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odtlej prevažal ruski sojuz.

Številni pri Nasi tako sedaj pričakujejo, da bo Orion dal nov zagon ameriškemu vesoljskemu programu, ki se je dolgo spopadal z zategovanjem pasu.

Med prihodnjimi morebitnimi misijami za Orion, ki lahko naenkrat pelje štiri ljudi, je tudi pot na Mars, ki naj bi se po nekaterih napovedih zgodila okrog leta 2030.

Več: http://www.nasa.gov/orion/

STA


Najbolj brano