Vesna Pusić med kandidati za generalno sekretarko ZN?

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes potrdila, da bi lahko kandidirala za generalno sekretarko Združenih narodov, če bo Varnostni svet ZN odločil, da je na vrsti oseba iz vzhodne Evrope.

Vesna Pusić Foto: STA
Vesna Pusić Foto: STA

ZAGREB > Hrvaški mediji sicer že dlje časa ugibajo, da se bo Vesna Pusić kandidirala za naslednico sedanjega generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona.

Pusićeva je dejala, da je možno, da bo kandidat za generalnega sekretarja ZN iz Latinske Amerike in ne iz vzhodne Evrope. Če pa bodo iskali kandidata v državah vzhodne Evrope, je njena kandidatura odprta, je dejala novinarjem po današnji seji vlade.

Poudarila je, da nihče iz Hrvaške nikoli ni bil kandidat za najvišji položaj v ZN ter da bo že njena kandidatura pozitivna za Hrvaško kot tudi za njo osebno. Nekdanji hrvaški pravosodni minister Ivan Šimonović je sicer pomočnik Ban Ki Moona.

Vodja hrvaške diplomacije je novinarjem še povedala, da je za njo čast, če se omenja njeno možno kandidaturo. Po njenih besedah je to prišlo “iz krogov zunaj Hrvaške”.

Hrvaški mediji so ocenili, da je Pusićeva na uradnih obiskih v Braziliji, Kolumbiji in Čilu prejšnji teden verjetno tudi lobirala pred njeno morebitno kandidaturo.

Kot omenjajo, je priložnost Pusićeve tudi v tem, ker naj bi obstajala izjemna prizadevanja, da bi na čelo ZN prišla ženska.

Pusićeva je med svojim mandatom na čelu hrvaške diplomacije pogosto spodbujala razprave o vlogi žensk ter vztrajala pri reševanju “ženskih vprašanj” in izvajanju projektov za ženske na različnih koncih sveta, je poročal v sredo Večernji list.

Kot možne protikandidatke časnik omenja predsednico Litve Dalio Grybauskaite ter podpredsednico Evropske komisije Kristalino Ivanovo Georgijevo in šefico Unesca Irino Bokovo. Spominja tudi, da Slovenija podpira kandidaturo svojega bivšega predsednika Danila Türka.

Mandat generalnem sekretarju Ban Ki Moonu poteče konec prihodnjega leta.

STA


Najbolj brano