Veronsko areno bodo prenovili v višini 14 milijonov evrov

V Veroni bodo v prihodnjih treh letih obnovili rimski amfiteater, 14 milijonov evrov za prenovo bodo zagotovili iz zasebnih virov. Spodbudo zasebnim podjetjem je dala italijanska vlada, ki je odobrila 65-odstotno davčno olajšavo za donacije v kulturi, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Veroni bodo v prihodnjih treh letih obnovili rimski amfiteater. Foto: Ana Cukijati
V Veroni bodo v prihodnjih treh letih obnovili rimski amfiteater. Foto: Ana Cukijati

VERONA > Sporazum o prenovi veronske arene so po poročanju tujih medijev podpisale italijanska banka Unicredit in njene dobrodelne fundacije. Z obnovo bodo tretji največji rimski amfiteater na svetu zaščitili pred dežjem, ki je poškodoval predele sedišč, stopnic, pa tudi električni sistem.

Sporazum, podpisan v sredo, je posledica vladne pobude, da z davčno olajšavo opogumi zasebne donatorje, da s svojimi sredstvi podprejo italijansko kulturno dediščino in pripomorejo k njeni ohranitvi. Z zasebnimi sredstvi se v Rimu že obnavljata Kolosej in fontana Trevi.

Proračun mesta Verona namreč po trditvah župana Flavia Tosija ne zadošča za prevzem obnove v takšnem obsegu.

Arena iz 1. stoletja je največja turistična privlačnost Verone. Znana je po poletnem opernem festivalu, v njej pa potekajo tudi pop in rock koncerti. Letno jo obišče okrog 1,5 milijona ljudi.

STA


Najbolj brano