Veliki mufti v BiH za odvzem državljanstva skrajnežem, ki odhajajo na tuja bojišča

Poglavar islamske skupnosti v BiH Husein Kavazović je ocenil, da bi morali državljanom BiH, ki se borijo na bojiščih v tujini, odvzeti državljanstvo, saj kršijo zakone domovine.

Poglavar islamske skupnosti v BiH Husein Kavazović je ocenil, da bi morali državljanom BiH, ki se borijo na bojiščih v tujini, odvzeti državljanstvo, saj kršijo zakone domovine. Foto: Mohammed Salem
Poglavar islamske skupnosti v BiH Husein Kavazović je ocenil, da bi morali državljanom BiH, ki se borijo na bojiščih v tujini, odvzeti državljanstvo, saj kršijo zakone domovine. Foto: Mohammed Salem

SARAJEVO > V pogovoru za Dnevni avaz je Husein Kavazović poudaril, da ne bi smeli podcenjevati incidentov, do katerih prihaja s posamezniki s skrajnimi prepričanji, povzema beograjska tiskovna agencija Beta.

“Podpiram vse glasove v Evropi, ki prav tako pravijo, da je treba tistim, ki so odšli ubijat nekam v beli svet, odvzeti državljanstvo države, iz katere so odšli. S tem bi država zavzela jasno stališče in poslala zelo jasno sporočilo, da bodo tisti, ki imajo namen zagrešiti takšne zločine, najstrožje sankcionirani,” je poudaril veliki mufti.

Sam ne ve, koliko državljanov v BiH je odšlo na tuja bojišča, je dejal. Opozoril je, da gre pri odhajanju skrajnežev na tuja bojišča za problem, ki ne zadeva samo BiH, temveč tudi države Bližnjega vzhoda in vse Evrope. Ta problem je treba rešiti s pozitivnim pristopom.

Na vprašanje, kako naj se muslimani zaščitijo pred tem, da se jih posplošeno označuje za teroriste, je Kavazović odgovoril, da si je treba bolj prizadevati pojasniti, kaj je islam, kaj je njegova vsebina in kakšne so njegove vrednote. “Mislim, da dobronamerni ljudje lahko razumejo sporočilo islama, a zlonamerni ga bodo težko,” je menil Kavazović.

STA


Najbolj brano