Veliki koralni greben postaja smetišče

Neomejena industrializacija ob Velikem koralnem grebenu, ki leži ob obali severovzhodne Avstralije, bi lahko povzročila ogromno škode enemu najpomembnejših ekosistemov na Zemlji, je danes v poročilu opozoril Svetovni sklad za naravo (WWF). Odpadki iz številnih pristanišč ob mejah grebena bi lahko imeli uničujoče posledice.

Načrti za širitev pristanišč predvidevajo izkop približno 51 milijonov kubičnih metrov oceanskega dna. Foto: Wikipedia
Načrti za širitev pristanišč predvidevajo izkop približno 51 milijonov kubičnih metrov oceanskega dna. Foto: Wikipedia

SYDNEY > Da bi preprečili nesprejemljivo obremenitev že tako ranljivega ekosistema, WWF avstralsko vlado poziva, naj prepove odlaganje izkopanega materiala na območju grebena, ki spada med Unescovo svetovno dediščino.

“Veliki koralni greben je eden najbogatejših oceanskih habitatov na planetu, dom ogroženih vrst, gospodarska naložba Avstralije in naravni zaklad za celoten svet. Spreminjanje grebena v smetišče je napačna izbira za okolje in nima gospodarskega smisla,” je sporočil mednarodni generalni direktor WWF Marco Lambertini in izpostavil predvsem gradnjo oziroma širitev pristanišč, ki so po oceni WWF nepotrebna.

WWF opozarja, da načrti za širitev pristanišč predvidevajo izkop približno 51 milijonov kubičnih metrov oceanskega dna. “Brez nove zakonodaje, ki bi prepovedala odlaganje v morju, bi lahko večina teh odpadkov pristala v vodah Velikega koralnega grebena, kjer lahko zadušijo korale in ogrozijo preživetje ogroženih živalskih vrst,” v danes objavljenem poročilu opozarja WWF.

“Da bi zaščitila greben in ohranila 69.000 delovnih mest, ki jih greben zagotavlja, mora avstralska vlada sodelovati z zvezno državo Queensland, da uzakoni prepoved odlaganja izkopanega materiala na območju celotnega zaščitenega območja Velikega koralnega grebena,” je zapisal vodja avstralske veje WWF Dermot O'Gorman.

Več kot 2600 kilometrov dolg Veliki koralni greben ob vzhodni obali Avstralije je zaščiten naravni park neprecenljive vrednosti, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine od leta 1981. Je med drugim dom za 400 različnih vrst koral, 1500 vrst rib in 4000 različnih mehkužcev.

STA


Najbolj brano