Velika Britanija zvišala stopnjo teroristične grožnje

V Veliki Britaniji so zvišali stopnjo ogroženosti zaradi terorizma. Gre za odziv na tveganje, ki ga predstavljajo islamski borci, ki se borijo v Iraku in Siriji, je danes dejala britanska notranja ministrica Theresa May. Premier David Cameron pa je že napovedal sprejem ostrejših ukrepov za učinkovitejši boj proti terorizmu.

Zvišanje stopnje ogroženosti na trenutno “resno” pomeni, da je britanska vlada prepričana, da je teroristični napad “zelo verjeten” Foto: STA
Zvišanje stopnje ogroženosti na trenutno “resno” pomeni, da je britanska vlada prepričana, da je teroristični napad “zelo verjeten” Foto: STA

LONDON > Zvišanje stopnje ogroženosti na trenutno “resno” pomeni, da je britanska vlada prepričana, da je teroristični napad “zelo verjeten”. A Theresa May je ob tem poudarila, da nimajo še nobenih informacij, da grozi kak takojšen napad.

“Povečanje stopnje ogroženosti je povezano z razvojem dogodkov v Siriji in Iraku, kjer teroristične skupine načrtujejo napade na Zahod,” je v sporočilu pojasnila Mayjeva.

Cameron o “teroristični državi”

“Nekateri od njihovih načrtov po vsej verjetnosti zajemajo tuje borce, ki so se tja (v Sirijo in Irak) prišli borit iz Velike Britanije ali drugod iz Evrope,” je še dodala Mayjeva.

V Siriji in Iraku so džihadisti skupine Islamska država in njihovi privrženci, ki so zavzeli številna območja in na zasedenih območjih razglasili kalifat.

Po oceni britanskega premierja Camerona pa gre za teroriste. “Lahko, da se bomo soočili s teroristično državo na obalah Sredozemskega morja,” je opozoril na današnji novinarski konferenci, potem ko je bila dvignjena stopnja ogroženosti.

Novi ukrepi

Cameron je pri tem napovedal, da bo britanska vlada oblikovala nove ukrepe za učinkovitejši boj proti skrajnežem, ki da postajajo vse večja grožnja. Opozoril je, da se je po oceni obveščevalnih služb skrajnežem v Siriji in Iraku pridružilo približno 500 britanskih državljanov.

Kot enega izmed ukrepov je napovedal, da bo britanska vlada poskušala preprečevati tovrstne poti britanskih državljanov. Med ukrepi bi bil tudi odvzem potnih listov tistim, ki bi se želeli odpraviti v boj v tujino, je napovedal. Drug ukrep bi bil odvzem britanskega državljanstva imetnikom dvojnega državljanstva, v nekaterih primerih pa tudi naturaliziranim Britancem.

Britanski premier je še napovedal, da bo o teh predlogih podrobneje spregovoril v ponedeljek v parlamentu v Londonu, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano