Velika Britanija začela evakuacijo turistov s Sinaja

Velika Britanija je danes v skladu z napovedmi začela evakuacijo turistov iz priljubljenega egiptovskega letovišča Šarm el Šejk. Ti so tam ostali ujeti, potem ko so v sredo prekinili letalske povezave med Otokom in polotokom Sinaj. A ker so egiptovske oblasti številne izredne lete zavrnile, iz letovišča danes ne bodo mogli odpeljati vseh.

Velika Britanija je danes začela evakuacijo turistov iz priljubljenega egiptovskega letovišča Šarm el Šejk. Foto: Wikipedia
Velika Britanija je danes začela evakuacijo turistov iz priljubljenega egiptovskega letovišča Šarm el Šejk. Foto: Wikipedia

LONDON, ŠARM EL ŠEJK> Kot so danes najprej sporočili iz britanskega nizkocenovnika Easyjet, so egiptovske oblasti izredne lete, ki so jih predvideli za današnje reševanje ujetih turistov, zavrnile. Odpovedanih je bilo kar osem od desetih Easyjetovih letov.

Družbe Monarch, Thomson in British Airways sprva o zapletih niso poročale, a kasneje je postalo jasno, da odločitev egiptovskih oblasti zadeva vse britanske prevoznike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od skupno 20 za danes načrtovanih letov za evakuacijo so jih namreč oblasti dovolile le osem, kar pomeni, da bo več tisoč britanskih turistov vsaj še kakšen dan ostalo na Sinaju.

Egipt je sicer svojo odločitev utemeljil s tem, da so Britanci iz varnostnih razlogov sklenili, da potnikom na letala dovolijo le z ročno prtljago, medtem ko morajo ostalo prtljago pustiti na letališču in jo bodo za njimi pripeljali kasneje s posebnimi letali.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil egiptovski minister za civilno letalstvo Hosam Kamal, na letališču v Šarm el Šejku ni prostora za skladiščenje “več kot 120 ton prtljage”. Zato so se odločili, da dovolijo le osem potniških letov in pa polet tovornega letala, ki bo proti Otoku odpeljalo prtljago.

Med okoli 20.000 Britanci, katerih počitnice ob Rdečem morju so se zapletle po sobotnem strmoglavljenju ruskega letala nad Sinajem, je po tej odločitvi zavladala še dodatna panika in zmeda.

Njihova evakuacija z letali je bila sicer načeloma napovedana za popoldanske ure in z letališča v Šarm el Šejku je prvo Easyjetovo letalo s 165 potniki vzletelo kmalu po poldnevu.

Evakuacijo je v četrtek odobril britanski premier David Cameron, potem ko je vodil zasedanje sveta za nacionalno varnost o tem, ali je ta glede na varnostne razmere na mednarodnem letališču v Šarm el Šejku mogoča. Kot je pojasnil Cameron, so na tem letališču zagotovili dodatne varnostne ukrepe, tako da lahko sedaj zagotovijo varno vrnitev Britancev.

Med dodatnimi ukrepi je ta, da bodo lahko potniki s seboj na letalo odnesli le ročno prtljago. Tudi nizozemski prevoznik KLM je potnikom na svojih letih iz Kaira v Amsterdam danes dovolil le še ročno prtljago, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je danes poročal britanski BBC, naj bi britanski preiskovalci na osnovi obveščevalnih podatkov, natančneje prestrežene komunikacije med skrajneži na Sinaju, ugotovili, da je rusko letalo strmoglavilo zaradi bombe, ki so jo teroristi pred vzletom skrili v prostoru za prtljago.

STA


Najbolj brano