Velika Britanija z zračnimi napadi na IS v Siriji

Velika Britanija se je pridružila mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA v zračnih napadih na skupino Islamska država v Siriji. Britanski parlament je v sredo s 397 glasovi za in 223 proti dal zeleno luč za napade. Velika Britanija je le nekaj ur po odločilnem glasovanju danes že izvedla prve zračne napade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

LONDON > Tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za obrambo je sporočil, da so se letala britanske vojske, ki imajo bazo na Cipru, vrnila s “prve ofenzivne operacije nad Sirijo in izvedla napade”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ni pa želel razkriti podrobnosti glede napadenih ciljev.

Po poročanju britanskega BBC, so v napadih sodelovala štiri letala tornado z vodenimi raketami, ki so obstreljevala naftno polje pod nadzorom IS na vzhodu Sirije,

Britanski premier David Cameron je pozdravil odločitev parlamenta in na twitterju zapisal, da so poslanci sprejeli “pravilno odločitev za ohranitev varnosti Velike Britanije, saj so napadi v Siriji del širše strategije”.

Pozdravil jo je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da se veseli sodelovanja britanskih sil v letalskih napadih koalicije v Siriji.

Med deseturno razpravo so mnogi poslanci, tudi vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, nasprotovali sodelovanju v napadih.

Pred parlamentom je drugo noč zapored proti sodelovanju protestiralo okoli 2000 protestnikov.

Corbyn je Camerona obtožil, da drvi v vojno in da njegovi argumenti ne zdržijo.

Vendar se je pokazalo, da so laburisti globoko razdeljeni glede vprašanja. Okoli 67 laburističnih poslancev od skupno 231 naj bi glasovalo za sodelovanje v zračnih napadih, med drugim tudi enajst vodilnih poslancev.

Velika Britanija že sodeluje z osmimi tornadi in brezpilotnimi letali v zračnih napadih mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA na IS v Iraku.

Cameron je obljubil, da bodo ob napadih sprožili tudi močno diplomatsko ofenzivo za rešitev krize v Siriji.

STA


Najbolj brano